Când putem apela la divorțul prin acordul soților?
Pentru a putea beneficia de această procedură, soții trebuie să nu fi ales calea divorțului pe cale administrativă sau calea divorțului pe cale notarială.
Această procedură poate fi urmată independent de faptul că în cadrul căsătoriei s-a născut sau nu un copil.
Condițiile pozitive de bază sunt:
- Consimțământul liber exprimat de către ambii soți
- Fiecare dintre ei să își poată exprima consimțământul în mod valabil, adică să nu fie puși sub interdicție judecătorească.
Cum se poate depune cererea de divorț pentru divorțul prin acordul soților?
Cererea de divorț prin acord trebuie depusă la instanța competentă și trebuie să poarte semnătura ambilor soți.
În ipoteza în care soții nu se pot întâlni pentru realizarea acestei formalități, legea oferă posibilitatea semnării cererii de divorț prin acordul soților de către un mandatar comun care trebuie să fie împuternicit prin procură specială autentică.
Această prevedere prezintă un avantaj major deoarece vine în ajutorul soților care nu locuiesc în România și doresc să divorțeze prin acord. Practic prin împuternicirea unui mandatar aceștia salvează timp și bani, nemaifiind nevoiți să se deplaseze personal pentru introducerea cererii.
In astfel de situatii, trebuie sa existe dovada ca partile lucreaza in strainatate sau ca partile locuiesc/ au resedinta in strainatate.
In practica sunt situatii in care cererea de divort prin acordul partilor se semneaza de unul din soti, iar celalalt isi exprima acordul in fata judecatorului la primul termen de judecata.
Cum va soluționa instanța cererea de divorț prin acordul soților?
Instanța, ca regulă, la primul termen de judecată va verifica dacă soții stăruie în desfacerea căsătoriei conform acordului lor, exprimat prin cererea de divorț.
Dacă aceștia nu și-au schimbat decizia instanța va pronunța divorțul fără a face mențiuni cu privire la culpa soților. Instanța se va pronunța și asupra tuturor cererilor accesorii asupra cărora soșii s-au învoit.
În cazul în care soții nu se învoiesc asupra unor cereri accesorii acțiunii principale de divorț, instanța va administra probele prevăzute de lege pentru soluționarea acestora.
Hotărârea de divorț, strict din perspectiva desfacerii căsătoriei, este definitivă în cadrul acestei proceduri independent de înțelegerea părților cu privire la cererile accesorii divorțului.
Ce se întâmplă în situația în care cererea de divorț este grevată pe culpa soțului pârât?
În această ipoteză, dacă soțul pârât recunoaște faptele care îi sunt opuse de către soțul reclamant și dacă reclamantul este de acord, instanța va pronunța divorțul fără a cerceta temeinicia motivelor de divorț și fără a face mențiune despre culpa în desfacerea căsătoriei.
Putem observa faptul că legea, chiar și în ipoteza culpei unuia dintre soți, oferă posibilitatea soluționării cauzei într-o manieră simplă, fără a intra în detalii din viața privată a cuplului care tocmai a decis să își încheie existența.
Procedura divorțului prin acordul soților oferă posibilități rezonabile persoanelor care decid să urmeze această procedură, ajutând la desfacerea căsătoriei cu celeritate și într-un mod facil pentru protagoniști deoarece se poate împuternici expres un mandatar pentru a parcurge procedura.
Pentru asistență de specialitate în procedura divorțului prin acordul soților, cabinetul de avocatură Saucă&Partners vă este disponibil la nr. de telefon 0756 384 899 sau la adresa de mail info@sauca.ro, program de lucru L-V de la 09:00 la 18:00.