- Sunt recunoscute hotărârile străine în România?
Da. Conform Regulamentului UE nr. 1215/2012 se instituie regula potrivit căreia sunt recunoscute în celelalte state membre, de plin drept, fără a fi necesară vreo procedură specială, hotărârile judecătorești pronunțate într-un alt stat membru. Astfel spus, hotărârile pronunțate în statele mebre U.E. se recunosc de plin drept.
- Ce se întâmplă cu hotărârile pronunțate în țările non-UE?
Aceste sunt recunoscute în România, dar condiționat.
Astfel, în primul rând, în ceea ce privește efectele hotărârilor străine, trebuie să existe reciprocitate între statul instanței care a pronunțat hotărârea și Statul Român; în al doilea rând, potrivit legii statului în care a fost pronunțată hotărârea, instanța care a pronunțat-o trebuie să fi fost competentă să judece procesul; nu în ultimul rând, cea de-a treia condiție care trebuie îndeplinită vizează împrejurarea potrivit căreia hotărârea astfel pronunțată trebuie să fie definitivă în conformitate cu legislația statului unde a fost pronunțată.
- Este necesar un proces pentru recunoașterea hotărârilor străine?
Da. Dacă doriți să recunoașteți o hotărâre străină(ex. de divorț) trebuie să vă adresați Tribunalului din România pentru a pronunța o sentință judecătorească prin care să se dispună recunoașterea pe teritoriul României a hotărârii străine. Acest proces poartă denumirea de „exequatur”.
- Care sunt documentel de care aveți nevoie pentru o astfel de procedură?
Hotărârea străină, în original cu apostilă/supralegalizare şi copie conform cu originalul; dovada caracterului definitiv al acesteia; copia dovezii de înmânare a citației şi a actului de sesizare, comunicate părții care a fost lipsă în instanța străină, sau orice act oficial care să ateste că citația şi actul de sesizare au fost cunoscute, în timp util, de către partea împotriva căreia s-a pronunțat hotărârea; orice alt act de natură să probeze, în completare, că hotărârea străină îndeplinește celelalte condiții prevăzute de art.1096 Cod procedură civilă; taxă de timbru de 20 de lei.
Doriți să recunoașteți o hotărâre străină pe teritoriul României? Doriți asistență juridică în acest litigiu? Avocații specializați în procedura recunoașterii hotărârilor străine de la SAUCĂ & PARTNERS vă stau la dispoziție cu cele mai bune sfaturi juridice.