Atunci când se încheie un contract individual de muncă, acesta trebuie să conține anumite elemente esențiale:
- durata contractului;
- locul muncii;
- felul muncii;
- condițiile de muncă;
- salariul;
- timpul de muncă și timpul de odihnă.
Regula este că aceste elemente esențiale vor putea fi modificate obligatoriu doar prin acordul părților.
Astfel, pentru a opera aceasta modificare va fi necesar ca părțile să încheie un act adițional la contractul individual de muncă.
- Durata contractului:
Aceasta poate fi pe perioadă determinată sau nedeterminată.
Contractul pe perioadă determinată se poate prelungi, dacă părțile sunt de acord, dar nu mai mult de 36 de luni.
Angajatorul poate încheia cu același salariat maxim trei contracte individuale de muncă pe perioadă determinată, dacă acestea sunt încheiate succesiv.
Important de menționat este faptul că modificarea duratei contractului individual de muncă se înregistrează în Revisal.
- Locul muncii:
Acest aspect este foarte relevant întrucât constituie chiar locul în care salariatul își desfășoară activitatea și tocmai de aceea trebuie să fie adus la cunoștință salariatului anterior modificării contractului individual de muncă.
Astfel, acest aspect poate fi modificat prin act adițional la contractul individual de muncă, prin care se poate stabili prestarea activității în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu.
- Felul muncii :
Constă în funcția/meseria pe care o exercită salariatul sau modul în care acesta își prestează efectiv munca.
Se modifică prin act adițional la contractul individual de muncă, modificare care trebuie de asemenea să fie operată în Revisal înainte ca aceasta să producă efecte.
- Condițiile de muncă:
Acest aspect constă în modul în care se va desfășura activitatea, inclusiv dacă angajatorul este o persoană fizică sau juridică, de drept public sau privat.
Se modifică prin act adițional la contractul individual de muncă, modificare care trebuie de asemenea să fie operată în Revisal înainte ca aceasta să producă efecte.
- Salariul:
Salariul este echivalentul contraprestației muncii depuse de salariat în baza contractului individual de muncă.
Acesta se tabilește prin negociere și poate fi modificat prin act adițional la contractul individual de muncă, iar transmiterea modificării în Revisal se face în termen de 20 de zile de la data la care aceasta s-a produs.
- Timpul de muncă și timpul de odihnă:
Timpul de muncă, modul de repartizare al timpului de muncă (programul, caracterul fix sau flexibil al programului, durata zilnică a timpului de lucru etc.) pot fi modificate, cu acordul salariatului, prin încheierea unui act adițional la contractul de muncă.
Modificarea timpului de muncă se înregistrează în Revisal cel târziu în ziua lucrătoare anterioară intrării în vigoare.
In cadrul echipei SAUCA&PARTNERS, exista un avocat specializat de dreptul muncii, cu peste 15 ani experiență în acest domeniu, care va poate îndruma in ceea ce privește toate actele si litigiile de dreptul muncii