Vreți să călătoriți cu minorul din țară și celălalt părinte nu își dă acordul pentru acest lucru? În cazul în care nu se poate soluționa amiabil acest lucru, va interveni instanța de judecată.
Precizăm faptul că este necesar să aveți motive întemeiate pentru ca judecătorul să pronunțe o sentință favorabilă dumneavoastră. Astfel, judecătorul va autoriza călătoriile împreună cu minorul și de asemenea, va autoriza și obținerea pașaportului pentru copil.
Există două posibilități cu privire la sentință și anume:
- Cerere de chemare în judecată având capăt principal de cerere pronunțarea unei sentințe care să suplinească acordul;
- Cerere de chemare în judecată (divorț) având capăt accesoriu suplinirea acordului.
Art. 31 alin. 3 din Legea nr. 248/2005: „ieşirea din România a minorilor, în situaţia în care există neînţelegeri între părinţi cu privire la exprimarea acordului ori unul dintre părinţi se află în imposibilitatea de a-şi exprima voinţa, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 30 alin. (2) şi (3), se permite numai după soluţionarea neînţelegerilor de către instanţa de judecată, în condiţiile legii”.
Ce se înțelege prin motive întemeiate pentru a se suplini acordul celuilalt părinte?
Astfel de motive pot fi multiple, cum ar fi: motive medicale, vizita rudelor, vizitarea locurilor frumoase din străinătate etc.
Această cerere cu privire la suplinirea acordului celuilalt părinte se va judeca de instanța de judecata de unde locuiește minorul.
Acțiunea nu se admite automat, ci trebuie sa se dovedească un refuz nejustificat, vehement al unuia din părinte.
Procesul poate dura câteva luni, fiind necesara si audierea unor martori pentru a dovedi refuzul nejustificat , dar si motivele întemeiate.
În cazul în care sunteți divorțat și aveți custodie exclusivă a minorului, nu mai este necesar acordul celuilalat părinte pentru a ieși din țară cu copilul.