DOCUMENTE NECESARE PENTRU A CUMPĂRA UN APARTAMENT
Achiziționarea unui apartament reprezintă o investiție semnificativă pentru majoritatea persoanelor, motiv pentru care trebuie să dați o atenție sporită tuturor actelor cerute de o astfel de tranzacție:
- În primul rând, trebuie să cunoașteți că un contract de vânzare ce are ca obiect un apartament trebuie încheiat în mod obligatoriu la notar, nu este admis pentru un imobil contract redactat de către particulari.
- În al doilea rând, trebuie să cunoașteți și să analizați documentele solicitate pentru o astfel de achiziție, respectiv:
- Titlul de proprietate al imobilului;( certificat de moștenitor, contract de vanzare cumparare, autorizatie de constructie)
- Certificatul de atestare fiscală din care sa rezulte ca nu exista datorii la Directia Fiscala
- Extrasul de carte funciară(C.F.)
- Certificatul de performanță energetică;
- Ultimele facturi la utilități și dovada plății acestora;
- Adeverință eliberată de asociația de proprietari(pentru a vă asigura că vânzătorul nu are restanțe la utilități)
- extrase de cont bancar
- adeverințe speciale ( daca imobilul este cult de exemplu)
- Care sunt documentele necesare atunci când doriți să cumpărați un apartament cu ajutorul unui credit bancar?
- Acte de identitate (al solicitantului, ale membrilor familiei şi, după caz, ale altor persoane care participă cu veniturile lor la credit);
- Certificat de căsătorie sau hotărâre de divorţ, dacă este cazul;
- Documente care atestă realizarea de venituri( ex. adeverință de la angajator)
- Documente privind alte credite/carduri de credit/overdraft pe care le aveți la alte bănci, dacă este cazul;
- Precontractul de vânzare-cumpărare;
- Actul de proprietate asupra imobilului ce face obiectul vânzării;
- Declarația pe proprie răspundere a vânzătorului, conform Legii 10/2001, că bunurile imobiliare respective nu sunt revendicate şi că nu există litigii în legătură cu acestea;
- Extras de carte funciară(C.F.);
- Certificat energetic
- Care sunt documentele solicitate de bancă atunci când doriți să achiziționați un apartament prin programul prima casă?
Pe lângă documentele enumerate la punctul anterior, mai este nevoie de o declarație care trebuie să cuprindă mențiunea că la data solicitării creditului, nu deţineți, în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia, nicio locuinţă. Sau că dețineți în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin programul Prima Casă, în suprafaţă utilă mai mică de 50 m pătrați.
Doriți să achiziționați un imobil și nu știți ce trebuie să includă ante-contractul de vânzare? Considerați clauzele introduse de investitor ca fiind abuzive? Aveți nevoie de un due diligence făcut de un avocat specializat asupra documentelor înainte de semnarea contractului final?
Avocații specializați în drept imobiliar de la SAUCĂ & PARTNERS sunt tot timpul alături de clienți cu soluții juridice optime.