ÎNTREBĂRI FRECVENTE LEGATE DE CONCEDIUL DE ODIHNĂ?
Unul dintre cele mai așteptate momente ale verii pentru angajații dvs. este perioada concediului de odihnă. Pentru multe firme, programarea concediilor de odihnă reprezintă o muncă laborioasă care începe in primele luni ale anului. Pentru a nu afecta activitatea societății prea mult, departamentul de HR trebuie să elaboreze programa concediilor cu mult tact și prin consens cu salariații pentru a nu exista o suprapunere de concedii de odină.
Reglementarea concediului de odihnă în Codul Muncii:
- Care este perioada minimă de concediu?
Conform art. 145 din Codul Muncii:
„(1)Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare.
(2)Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte în contractul individual de muncă, cu respectarea legii şi a contractelor colective de muncă aplicabile.”
Acest text de lege trebuie coroborat cu art. 148 alin. (5) care prevede că: „În cazul în care programarea concediilor se face fracţionat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puţin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt.”
- Pot exista excepții de la această regulă?
Da, Codul Muncii se referă la perioada minimă a concediului de odihnă, neexistând o perioadă maximă. Astfel, salariații pot stabili cu angajatorii lor prin intermediul contractului individual de muncă sau prin intermediul contractelor colective de muncă perioade de concediu mai mari
Trebuie amintit faptul că persoanele care lucrează în condiții grele, periculoase sau vătămătoare, nevăzătorii, alte persoane cu handicap şi tinerii în vârstă de până la 18 ani beneficiază de un concediu de odihnă suplimentar de cel puţin 3 zile lucrătoare.
- Se acordă un concediu suplimentar pentru salariatele care efectuează procedura de fertilizare „in vitro”?
Da. Conform dispozițiilor legale, concediul de odihnă suplimentar, plătit, de trei zile care se acordă după cum urmează:
a)1 zi la data efectuării puncţiei ovariene;
b)2 zile începând cu data efectuării embriotransferului.
Pentru a beneficia de acest concediu suplimentar trebuie să faceți o cerere angajatorului care va fi însoțită de o scrisoare medicală eliberată de medicul specialist.
- Poate fi rechemat salariatul din concediul de odihnă?
Angajatorul poate rechema salariatul din concediul de odihnă în caz de forţă majoră sau pentru interese urgente care impun prezenţa salariatului la locul de muncă. În acest caz angajatorul are obligaţia de a suporta toate cheltuielile salariatului şi ale familiei sale, necesare în vederea revenirii la locul de muncă, precum şi eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a întreruperii concediului de odihnă.
- Sunt include în durata concediului de odihnă sărbătorile legale sau zilele libere plătite?
Nu. Sărbătorile legale în care nu se lucrează, precum și zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual.
- Se pot compensa în bani zilele de concediu neefectuate?
Conform prevederilor legale, doar în situația încetării contractului de muncă poate avea loc compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat.
- Se pot lua zilele libere pentru evenimente familiale deosebite?
Da. Codul Muncii prevede că în cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă.
Căutați un avocat specializat în dreptul muncii care să vă ofere îndrumări juridice? Avocații specializați în dreptul muncii de la SAUCĂ & PARTNERS sunt alături de dvs. pentru orice problemă ridicată de legislația muncii.