Certificatul de urbanism este o operațiune tehnico-materială, un document informativ, cu caracter obligatoriu. Datele conținute în certificatul de urbanism sunt informații care fac vorbire despre regimul: juridic( dreptul de proprietate asupra imobilului, existența servituților de utilitate publică, situarea terenului în intravilan sau extravilan, încadrarea în lista monumentelor istorice, etc.), economic( regimul fiscal, extrasul din Regulamentul Local de Urbanism, etc.), tehnic( dimensiunea parcelelor, existența utilităților, procentul de ocupare a terenului, regimul maxim de înălțime, alinierea terenului față de linia stradală, etc).
În ceea ce privește regimul juridic, există o suprapunere parțială între datele conținute în acest certificat și datele din sistemul de publicitate imobiliară, în caz de neconcordanță, prevederile din sistemul de cadastru și publicitate imobiliară vor avea prioritate. Celelalte elemente ale regimului juridic, precum și elementele regimului economic și tehnic vor putea fi infirmate prin modificări au rectificări ale certificatului. Trebuie menționat că acest document nu conferă dreptul solicitantului de a construi. Ținând seama de informațiile furnizate de acest document, se poate afirma că certificatul de urbanism este un extras din Regulamentul Local de Urbanism și din Planul Urbanistic General.
O acțiune având ca obiect anularea unui certificat de urbanism care nu impune nicio limitare sau restricție la edificare, independent de anularea autorizației de construire, ar fi respinsă ca inadmisibilă, fiindcă acest certificat nu îndeplinește o cerință esențială pentru un astfel de demers judiciar: nu este act administrativ.
Conform Deciziei Î.C.C.J. pronunțată în data 25/2017 în Recurs în Interesul Legii, certificatul de urbanism care conține restricții sau limitărila edificare va putea fi anulat de instanța judecătorească, dacă acesta a fost emis cu încălcarea dispozițiilor legale. Prin această Decizie, considerăm că Î.C.C.J. a creat un act juridic cu o valență hibridă, adică: este un act de informare, atunci când nu se limitează sau restricționează dreptul de a construi, fără a produce efecte juridice, și un act administrativ care poate fi cenzurat de instanțele specializate atunci când acesta cuprinde limitări sau restricții.
Avocații specializați în dreptul urbanismului și drept administrativ de la SAUCĂ & PARTNERS vă pot asista în orice litigiu legat de amenajarea teritotiului și de urbanism, domenii în care am obținut o mulțime de hotărâri favorabile pentru clienții noștri.