De multe ori, angajatorii sunt dați in judecata pentru nulitatea deciziei de sancționare întrucât aceasta are vicii de forma.
Faptul ca salariatul a săvârșit o abatere disciplinara nu este suficient pentru legalitatea si valabilitatea deciziei de sancționare.
Salariații ne întreabă in cadrul consultațiilor juridice daca pot sa fie dați afara direct de către angajator, daca pot sa se apere .
Mai jos va prezentam pașii necesari pentru legalitatea unei proceduri de sancționare disciplinare:
- Constatarea abaterii disciplinare de către un salariat, un coordonator , chiar administratorul societății. In lipsa constatării nu se poate începe o procedura disciplinara
- Întocmirea Deciziei de numire a comisiei de cercetare disciplinara . Nu exista in lege un număr minim de membrii si nu este stabilit cine face parte din Comisia de cercetare disciplinara. Din comisie poate face parte doar administratorul societății angajatoare
- Întocmirea si comunicarea către salariat a convocării la cercetarea disciplinara Obligatoriu trebuie trecuta data, ora, locul unde se va desfășura cercetarea disciplinara, precum si obiectul cercetării disciplinare. Lipsa acestora poate atrage nulitatea. Salariatul trebuie sa stie exact pentru ce este chemat la cercetarea disciplinara , astfel încât sa aibă timp sa se apere. De regula convocarea se trimite in timp util salariatului, astfel încât acesta sa aibă timpul necesar. Noi recomandam cu cel puțin 5 zile înainte de cercetarea disciplinara.
- Intocmirea procesului verbal de ședință aferent cercetării disciplinare. Apărările salariatului trebuie sa fie evidențiate in cadrul acestui proces verbal. Probele trebuie analizate
- Întocmirea propunerii de sancționare disciplinara sau de nesanctionare disciplinara
- Întocmirea si comunicarea către salariat a deciziei de sancționare disciplinara. Decizia trebuie obligatoriu comunicata salariatului. Decizia de sancționare disciplinara trebuie sa cuprindă toate elementele cerute de lege in mod obligatoriu, lipsa acestora atrage nulitatea absoluta a deciziei. Nulitatea absoluta a deciziei poate determina costuri foarte mari pentru angajator. Decizia de sancționare disciplinara se contesta la Tribunal, in 30 zile de la comunicarea ei. Nu se achita taxa judiciara pentru acest demers juridic.
Este important sa luați legătura cu un avocat de dreptul muncii , cu experiența, care cunoaște prevederile legale, cunoaște practica instanțelor de judecata in dreptul muncii, știe sa redacteze documentele de dreptul muncii.