Conform legislației specifice, procedura insolvenței se deschide printr-o cerere adresată tribunalului de către debitor, de către unul sau mai mulți creditori ori de către persoanele sau instituțiile prevăzute expres de lege.
În practică, de cele mai multe ori, procedura insolvenței este deschisă prin cererea creditorului sau cererea debitorului.
- Cererea introdusă de către debitor
Debitorul aflat în stare de insolvenţă este obligat să adreseze tribunalului o cerere pentru a fi supus dispoziţiilor legii cu nr. 85/2014, în termen de maximum 30 de zile de la apariţia stării de insolvenţă.
Menționăm că, odată cu depunerea cererii de deschidere a procedurii insolvenței, trebuie atașată dovada notificării organului fiscal cu privire la intenția de a uzita de procedura insolvenței.
Observație!!Legea dă dreptul debitorului să introducă cererea privind aplicarea procedurii insolvenței, chiar înainte de apariția stării de insolvență, dacă insolvența este iminentă.
Neintroducerea sau introducerea tardivă a cererii de deschidere a procedurii insolvenței constituie infracțiune și se poate sancționa cu închisoarea.
- Cererea introdusă de către creditor
Prin creditor îndreptățit să solicite deschiderea procedurii insolvenței, legea înțelege creditorul a cărui creanță împotriva patrimoniului debitorului este certă, lichidă și exigibilă de mai mult de 60 de zile.
Creanța trebuie să îndeplinească condiția valorii-prag, astfel: „valoarea-prag reprezintă cuantumul minim al creanţei, pentru a putea fi introdusă cererea de deschidere a procedurii de insolvenţă. Valoarea-prag este de 50.000 lei atât pentru creditori, cât şi pentru debitori […]”.
Întrucât nu a achitat creanța în termen de 60 de zile de la scadență, insolvența debitorului este prezumată și, pe cale de consecință, debitorul poate fi supus procedurii insolvenței, prin cererea introductivă a creditorilor.
Indiferent dacă vă situați pe poziția debitorului care dorește să deschidă procedura insolvenței sau pe poziția creditorului care intenționează să participe la masa credală pentru a-și valorifica o creanță, avocații specializați în dreptul insolvenței de la SAUCĂ & PARTNERS vin în ajutorul dumneavoastră cu cele mai bune soluții juridice.