Nu uitați de noutățile aduse de Legea nr. 172/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 16/2017 privind detașarea salariaților în cadrul prestării de servicii transnaționale
În Monitorul Oficial nr. 736 din 13 august 2020 a fost publicata Legea nr. 172/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 16/2017 privind detașarea salariaților în cadrul prestării de servicii transnaționale ce a intrat vigoare de la 16 august 2020.
Prin intermediul prezentei legi se clarifică:
– perioada maximă în care un salariat poate fi detașat de pe teritoriul României în cazul unei detașări transnaționale. Astfel, un salariat poate fi detașat pe o perioadă limitată de timp, dar nu mai mult de 24 luni;
– tratamentul fiscal aplicat indemnizației specifice detașării transnaționale.
Astfel, este mai clar că plafonul maxim neimpozabil al indemnizației va fi de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurnă prin hotărâre a Guvernului pentru personalul român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar;
– remunerația aplicabilă pe teritoriul României și remunerația aplicabilă pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, altul decât Romania sau pe teritoriul Confederatiei Elvetiene, în cazul unei detașări transnaționale.
Angajații detașați de pe teritoriul României vor beneficia de toate elementele constitutive ale remunerației în conformitate cu legislațiile din statul unde sunt detașați.
Salariații detașati pe teritoriul României beneficiază și de indemnizații sau rambursarea cheltuielilor de transport, cazare și masă suportate de aceștia atunci când sunt obligați să călătorească către și de la locul lor de muncă obișnuit din România sau în cazul în care aceștia sunt trimiși temporar de angajatorul lor de la locul lor de muncă obișnuit la un alt loc de muncă pe teritoriul României, în conformitate cu legislația națională și/sau contractul colectiv de muncă aplicabil. Aceleași prevederi se aplică și în cazul salariaților detașați de pe teritoriul României, în conformitate cu legislația aplicabilă din statul gazdă.
A fost modificată modalitatea de calcul a duratei de detașare. Așadar, pentru calculul duratei de detașare se va avea în vedere o perioadă de referință de un an de la data începerii acesteia. La calculul duratei se vor avea în vedere și perioadele în care postul a fost ocupat de un alt salariat în cadrul prestării de servicii transnaționale. În cazul în care un salariat detașat înlocuiește un alt salariat detașat și îndeplinește aceeași sarcină în același loc de muncă, durata detașării se calculează prin cumularea perioadelor de detașare a fiecăruia dintre salariații în cauză.
Se modifică prevederile cu privire la indemnizația de detașare fiind specificat în mod clar că indemnizația acordată pe perioada detașării este parte a remunerației, cu excepția cheltuielilor generate de detașare (ex. cazare, transport și masă), pe care angajatorul este obligat să le ramburseze angajaților în conformitate cu legislația naționala aplicabilă raportului de muncă.
Totodată, întreprinderile care detașeaza de pe teritoriul României au obligația de a informa în scris salariatul cu privire la: elementele constitutive ale remunerației în funcție de legislația din statul gazdă, cuantumul total al remunerației în care va fi evidențiat distinct indemnizația specifică detașării, cheltuielile generate de detașare precum transportul, cazarea, masa și modalitatea de acordare a acestora, link-ul către site-ul oficial din statul gazdă creat pentru informarea detașaților, precum și informațiile prevăzute la art. 18 alin. (1) din Codul muncii.
Din punctul nostru de vedere a ramas neclarificat care este tratamentul fiscal al cheltuielilor cu masa platite de catre angajator salariatului detasat.
Acestea nu sunt incluse in indemnizația de detasare si nu se prevede niciunde daca sunt impozabile.
Echipa noastră va poate acorda asistenta juridica in ceea ce privește redactarea documentelor necesare pentru detașarea transnaționala a salariaților.