Sancțiunile la care se expun angajatorii care nu respectă legea
Conform legislației muncii angajatorii sunt ținuți să respecte o serie de obligații pornind de la Codul muncii și terminând cu actele normative.
Competența de a aplica amenzi pe aspecte ce țin de legislația muncii revine Inspecției Muncii, care are rol de coordonare și exercitare a activității de control în domeniul relațiilor de muncă, securității și sănătății în muncă și supravegherii pieței produselor din domeniul de competență, în vederea aplicării unitare a dispozițiilor legale în unitățile din sectorul public, mixt, privat și la alte categorii de angajatori. Pe teritoriul județelor activitatea de control în domeniul de competență se realizează prin inspectoratele teritoriale de muncă.
Acestea controlează aplicarea reglementărilor legale, generale și speciale, cu privire la încheierea, executarea, modificarea, suspendarea și încetarea contractelor individuale de muncă. În cadrul acestor activități de control aceștia pot întocmi prezentele documente : proces verbal de control, nota de constatare, proces verbal de constatare si sancționare a contravențiilor, decizie de impunere, decizie de impunere din oficiu, raport de inspecție fiscală, referat și pot solicita de asemenea completarea fișei de identificare în cadrul căreia se consemnează declarațiile persoanelor care prestează activitate în cadrul unității verificate.
În urma încălcării prevederilor din Codul muncii se pot aplica următoarele sancțiuni contraveționale, prevăzute în cadrul Art. 260 din Codul Muncii.
De asemenea, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă penală încălcarea dispozițiilor Art. 264 și 265 din Codul Muncii.
În situația în care fapta este de o gravitate redusă se poate aplica sancțiunea princapală a avertismentului, care consta în atenționarea verbală sau scrisă a contravenientului asupra pericolului social al faptei săvârșite, însoțită de recomandarea de a respecta dispozițiile legale.
Dacă doriți să CONTESTAȚI aceste sancțiuni, a căror conținut le regăsiți în cadrul articolelor enumerate vă aducem la cunoștință următoarele :
- Procesul verbal de control poate fi contestat în baza 1 și 7 din Legea 554/2004, iar orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim, de către o autoritate publică, printr-un act administrativ sau prin nesoluționarea în termenul legal a unei cereri, se poate adresa instanței de contencios administrativ competente, pentru anularea actului, recunoașterea dreptului pretins sau a interesului legitim și repararea pagubei ce i-a fost cauzată, în termen de 30 de zile de la data comunicării.
- Procesului-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii se poate fi contestat cu plângere în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării acestuia, conform OG 2/2001.
Este foarte important de altfel, ca sancțiunea stabilită să fie proporțională cu gradul de pericol social al faptei săvârșite. Sancțiunile complementare se aplică în funcție de natura și de gravitatea faptei și pot fi cumulate.
In cadrul echipei SAUCA&PARTNERS, exista un avocat specializat de dreptul muncii care va poate îndruma in ceea ce privește toate actele sau litigiile de dreptul muncii.