Legea 246/2020 aplicabilă din data de 1 ianuarie 2021 prevede că, la vânzarea terenurilor afectate de activități economice, este obligatorie obținerea unui certificat de calitate a solului. Datorită faptului că momentan nu avem norme de aplicare , prevederile ei nu funcționează încă.
Obligația ar putea afecta tranzacțiile, mai ales în sectoarele agricol și imobiliar, aceasta fiind părerea specialiștilor.
Obținerea certificatului de calitate a solului este obligatorie în cazurile în care se schimbă deținătorul unui teren sau atunci când acesta se înstrăinează ( Art. 36 din lege ) DOAR DACĂ terenul a fost afectat de următoarele activități :
- agricole, silvice și zootehnice (existente sau noi);
- industriale și economice (existente sau noi), cu impact semnificativ asupra solului;
- militare, cu impact semnificativ asupra solului.
Aceste norme ar trebui ar trebui să facă referire la procedura de obținere a certificatului, perioada de valabilitate, modalitatea de revizuire și tarifele aferente.
Articolul 37 din Legea 246/2020 prevede că certificatele vor fi eliberate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie și Protecția Mediului (ICPA), însă din punct de vedere al autorității abilitate lipsa normelor nu-i permite actualmente să emită certificate:
„Întrucât nu au fost elaborate şi aprobate normele metodologice de aplicare a legii prin care să fie stabilită procedura tehnică de obţinere şi eliberare a certificatului privind calitatea solului, nu suntem în măsură să emitem în acest moment certificatul de calitate a solului, conform Legii 246/2020.”