Ce este contractul colectiv de muncă?
Pentru a decela conținutul acestui act juridic, trebuie să plecăm de la prevederile art. 229 din Codul Muncii care prevăd că:
„(1) Contractul colectiv de munca este conventia incheiata in forma scrisa intre angajator sau organizatia patronala, de o parte, si salariati, reprezentati prin sindicate ori in alt mod prevazut de lege, de cealalta parte, prin care se stabilesc clauze privind conditiile de munca, salarizarea, precum si alte drepturi si obligatii ce decurg din raporturile de munca.
(2) Negocierea colectiva la nivel de unitate este obligatorie, cu exceptia cazului in care angajatorul are incadrati mai putin de 21 de salariati.
(3) La negocierea clauzelor si la incheierea contractelor colective de munca partile sunt egale si libere.
(4) Contractele colective de munca, incheiate cu respectarea dispozitiilor legale, constituie legea partilor”
Este obligatorie încheierea unui contract colectiv de muncă?
Conform articolului anterior, orice angajator care are un număr minim de 21 de angajați este obligat să înceapă procedura de negociere colectivă în vederea încheierii unui contract colectiv de muncă( C.C.M.).
Daca aveti 21 de salariati este obligatoriu sa incepeti negocierea colectiva, nu este obligatoriu sa semnati un contract colectiv de munca.
În cazul în care într-o unitate nu există un Contract Colectiv de Muncă, părțile pot conveni negocierea acestuia în orice moment. Din această prevedere legală rezultă expres faptul că societatea și reprezentanții salariaților au posibilitatea, nu și obligația legală de a iniția negocierea colectivă.
Cine inițiază negocierile colective?
Potrivit art. 129 alin.(2) și (3) din Legea cu nr. 62/2011:
„(2)Iniţiativa negocierii aparţine angajatorului sau organizaţiei patronale.
(3)Angajatorul sau organizaţia patronală iniţiază negocierea colectivă cu cel puţin 45 de zile calendaristice înaintea expirării contractelor colective de muncă sau a expirării perioadei de aplicabilitate a clauzelor stipulate în actele adiţionale la contractele colective de muncă”
Dacă angajatorul omite să înceapă negocierile colective, atunci acestea vor începe la cererea scrisă a organizaţiei sindicale reprezentative sau a reprezentanţilor angajaţilor, în termen de cel mult 10 zile calendaristice de la comunicarea solicitării.
Cine reprezintă angajații în cadrul negocierilor colective?
1) La nivel de unitate, salariații sunt reprezentați de sindicatele reprezentative.
Un sindicat este reprezentativ la nivel de unitate, atunci când numărul membrilor de sindicat este cel puţin jumătate plus unu din numărul angajaţilor unităţii.
Dacă nu există sindicate reprezentative, atunci salariații sunt reprezentați de către membrii aleși ai salariaților.
2) La nivelul grupurilor de unități și la nivel de sector de activitate, salariații sunt reprezentați de sindicate.
3) La nivelul autorităților și instituțiilor publice care au în subordine sau în coordonare alte persoane juridice care angajează forță de muncă, de către organizațiile sindicale reprezentative.
Aveți nevoie de un avocat specializat în dreptul muncii pentru a vă asista la negocierile colective sau la încheierea contractului colectiv de muncă?
Avocații specializați în dreptul muncii de la SAUCĂ & PARTNERS vă stau la dispoziție pentru orice problemă ridicată de legislația muncii.