Partajul se face dupa finalizarea divortului.
La momentul desfacerii căsătoriei încetează doar regimul comunității de bunuri, iar partajul care reprezintă un aspect diferit de încetarea regimului comunității de bunuri, poate fi făcut oricând după divorț.
Partajul se va face doar dacă, înaintea divorțului exista regimul comunității de bunuri. În cazul în care soții sunt căsătoriți sub regimul separației de bunuri, partajul nu se va face, deoarece nu există bunuri comune. Posibilitatea de a face partajul este o libertate pentru foștii soți, nu o obligație.
Care este regimul bunurilor comune, ulterior divorțului? Codul civil prevede că: “Foștii soți rămân coproprietare în devălmășie asupra bunurilor comune până la stabilirea cotei-părți ce revine fiecăruia.“
Trebuie înțeles faptul că nu toate bunurile din timpul căsătoriei sunt partajate, anumite bunuri sunt considerate bunuri personale cum ar fii: bunurile dobândite prin moștenire legală, legat sau donație( cu excepția cazului când dispunătorul a prevăzut în mod expres că ele vor fi bunuri comune), bunurile de uz personal, bunurile dobândite cu titlu de premiu sau recompensă, fructele bunurilor proprii, ș.a.m.d.
Partajul se poate face fie la notar, fie la instanță. În cazul partajului făcut la notar este obligatoriu acordul soților cu privire la împărțirea bunurilor, pe când în cazul partajului judiciar, acest acord nu este obligatoriu.
Ca regulă, instanța va face partajul în natură, iar dacă acest lucru nu este posibil, acestea vor fi atribuite unui singur soț, urmând ca celălalt soț să primească o sultă. De asemenea, bunul poate fi vândut la licitație, iar suma se va împărți între foștii soți.
Partajul este un proces de lunga durata daca sotii nu sunt decisi cu privire la modalitatea de impartire a bunurilor, daca ambii doresc atribuirea bunului in natura, daca ambii sunt codebitor la Banca.
Consultanta juridica din timp presupune mai multe sanse de castig in favoarea clientului.