Înainte de a prezenta cele mai importante aspecte legate de legislația dropenor, trebuie să precizăm că, în virtutea legislației naționale și a reglementărilor U.E., termenul de „dronă” este asimilat noțiunii de aeronavelor civile motorizate fără pilot la bord.
De la 01.01.2021 au devenit aplicabile prevederile Regulamentului U.E. 2019/947, care reglementează cu titlu general procedurile de operare a aeronavelor fără pilot la bord. Acest Regulament se aplică în mod direct și în România.
Zborurile operate de drone se împart în trei mari categorii: deschise, specifice și certificate.
- Sunt considerate operațiuni „deschise” numai dacă sunt îndeplinite următoarele cerințe:
- aeronava are o are o masă maximă la decolare mai mică de 25 kg;
- pilotul la distanță se asigură că aeronava fără pilot la bord păstrează o distanță de siguranță față de oameni și că nu zboară pe deasupra mulțimilor;
- pilotul la distanță menține aeronava fără pilot la bord în permanență în contact vizual, cu excepția cazului în care zboară în modul „urmărire” sau în care se utilizează un observator de aeronave fără pilot la bord;
- în timpul zborului, aeronava fără pilot la bord este menținută la maximum 120 de metri față de cel mai apropiat punct al suprafeței pământului, cu excepția cazului în care survolează un obstacol;
- în timpul zborului, aeronava fără pilot la bord nu transportă mărfuri periculoase și nu lansează niciun material.
- înregistrarea operatorilor aeronavelor fără pilot se va realiza prin intermediul unei aplicații electronice (disponibile pe site-ul https://www.caa.ro/) care va conține informații cu privire la: date privind identifitatea operatorilor și aeronavele fără pilot care urmează a fi utilizate în activități de zbor.
- Operațiunile din categoria „specifice” ar trebui să includă alte tipuri de operațiuni care prezintă un risc mai ridicat și pentru care ar trebui efectuată o evaluare aprofundată a riscurilor. Riscurile sunt generate de: zona în care aeronava urmează a zbura( ex. în aproprierea aeroporturilor, a clădirilor ce prezintă interes general, în zone considerate riscante, în conformitate cu legislația aeronautică, etc.), numărul de persoane peste care va survola, precum și tipul de bunuri aflate la sol. Înregistrarea aeronavelor fără pilot se va realiza prin intermediul unei aplicații electronice în care se vor include informații cu privire la: date privind identitatea operatorilor și aeronavele fără pilot ce care urmează a fi utilizate în activități de zbor.
- Operațiunile din categoria „certificate” se desfășoară în oricare dintre următoarele condiții:
- deasupra mulțimilor;
- presupune transportul de persoane;
- presupune transportul de mărfuri periculoase, ceea ce poate genera un risc ridicat pentru terți în caz de accident;
- De asemenea, aeronavele fără pilot dețin un certificat de tip și un certificat de navigabilitate emis în conformitate cu reglementările europene specifice aplicabile aeronavelor cu pilot la bord.
Tipurile de drone în funcție de greutate
Conform legislației în vigoare, drone se împart în trei mari categorii în funcție de greutate:
- Drone sub 250 gr.
- Drone între 250 gr. și 2 kg.
- Drone între 2 kg. și 25 kg.
Care sunt dronele pentru care se impune înregistrarea la o autoritate publică?
- Toate dronele trebuie înregistrate în platforma on-line a Autorității Aeronautice Civile Române. Utilizatorii trebuie să acceseze platforma on-line unde își vor crea un cont în care vor introduce datele de identificare, precum și datele dronei pe care doresc să o utilizeze. După finalizarea acestei proceduri, utilizatorului i se va genera un cod de identificare pe care are obligația să-l inscripționeze pe dronă.
- EXCEPȚIE
Dronele care au o greutate mai mică de 250 gr. și care operează doar în cadrul zborurilor „deschise” și care NU sunt dotate cu mijloace foto/video nu necesită înregistrarea pe platforma on-line.
- Atunci când se dorește a se efectua zboruri din categoria „specifice” sau „certificate”, utilizatorul trebuie să solicite Autorității Aeronautice Civile Române autorizarea dronelor sau, în funcție de riscurile pe care le generează zborul, înmatricularea dronelor, conform procedurilor A.A.C.R.
Care sunt obligațiile petru utilizatorii(piloții) de drone?
Piloții care doresc să efectueze zboruri cu o dronă care are greutatea cuprinsă între 250 gr. și 25 kg vor putea efectua astfel de zboruri în condițiile în care dețin un certificat emis de A.A.C.R., ulterior finalizării, cu succes, a programului de instruire și verificare on-line. Bibliografia parcurgerii programului de instruire se găsește e site-ul https://www.caa.ro/
NU au obligația de a parcurge programul de instruire piloții care utilizează o dronă cu o greutate mai mică de 250 de gr.
Căutați un avocat specializat în dreptul transporturilor și în dreptul aeronautic? Avocații de la SAUCĂ & PARTNERS sunt la un telefon distanță.