- Hotărârea C.J.U.E. dată în cauza C-430/19 statuează că deducerea TVA-ului se poate face pe baza unei simple facturi, fără alte documente justificative, dacă organul fiscal nu are dovezi concrete că agentul economic a realizat operațiuni fictive.
- Tot prin decizia amintită anterior, Curtea de la Luxembourg a precizat că accesul contribuabilului la dosarul său fiscal, înainte de a se da o decizie prin care se impută sume suplimentare de plată, este un element de legalitate pentru emiterea deciziei de impunere. Dacă organul fiscal refuză accesul la informațiile pe care-și bazează decizia, aceasta poate fi anulată în instanță. Însă numai dacă accesul la acele informații ar fi dus la un rezultat diferit al inspecției fiscale.
- Hotărârea C.J.U.E. dată în cauza C-835/18 statuează că unei societăți să i se permită corectarea facturilor și a declarațiilor fiscale, dacă a făcut operațiuni care s-au dovedit ulterior a fi acoperite de taxarea inversă, pentru a obține rambursarea T.V.A.-ului plătit fără a fi datorat.
- Hotărârea C.J.U.E. dată în cauza C-242/19 prevede că un stat membru al Uniunii Europene nu poate exclude de la dreptul la rambursarea T.V.A.-ului o persoană impozabilă stabilită în alt stat membru pentru simplul motiv că această persoană impozabilă este sau ar trebui să fie înregistrată în scopuri de TVA în primul stat membru.
- Hotărârea C.J.U.E. dată în cauza C-734/19 reține că dreptul de deducere a T.V.A. în amonte pentru bunuri, în speță pentru bunuri imobile și pentru servicii achiziționate în vederea efectuării unor operațiuni taxabile, este menținut atunci când proiectele de investiții prevăzute inițial au fost abandonate din cauza unor împrejurări independente de voința persoanei impozabile. De asemenea, nu este necesar să se efectueze o regularizare a acestui T.V.A. în cazul în care persoana impozabilă continuă să aibă intenția de a exploata bunurile respective în scopurile unei activități taxabile.
- Hotărârea C.J.U.E. dată în cauza C-94/19 a decis că sumele percepute de către societatea-mamă de la filialele sale pentru împrumuturile sau detașările de personal sunt supuse T.V.A.
- Hotărârea C.J.U.E. dată în cauza C-43/19( Vodafone c. Portugalia) statuează că sumele compensatorii achitate de clienți pentru rezilierea contractelor înainte de termen, din motive imputabile acestora, sunt supuse T.V.A.
- Hotărârea C.J.U.E. dată în cauza C‑679/19 reține că persoanelor care intră sau ies din România și nu declară sumele de bani care depășesc 10.000 de euro nu le pot fi confiscate aceste sume.Hotărârea Curții vizează sumele de bani confiscate pentru că nu au fost declarate la intrarea în țară, iar nu pentru alte motive.
Sunteți în căutarea unui avocat de drept fiscal specializat în litigiile cu ANAF? Avocații de la SAUCĂ & PARTNERS au în portofoliul lor o paletă largă de litigii câștigate împotriva organelor fiscale în care s-au invocat chiar hotărârile de mai sus.