Legea nr.213/2020 modifica Codul Muncii.
Se pune accent pe stabilirea unei proceduri de remediere a problemelor existente intre salariat si angajator , înainte de a ajunge in fata instanței de judecata.
La încheierea contractului individual de muncă sau pe parcursul executării acestuia, părțile pot cuprinde în contract o clauză prin care stabilesc că orice conflict individual de muncă se va soluționa pe cale amiabilă, prin procedura concilierii.
Ce este concilierea ?
Concilierea presupune soluționarea amiabilă a conflictelor, cu ajutorul unui consultant extern specializat .
Cine este consultantul extern specializat in dreptul muncii si cine îl alege?
Consultantul extern este ales de părți și poate fi un avocat, un expert în legislaţia muncii sau, după caz, un mediator specializat în legislaţia muncii, iar onorariul său va fi suportat conform înțelegerii părților.
Consultantul extern se poate alege de catre orice din parti ( angajator sau salariat).
Din experiența noastră, aici va fi o problema in practica, întrucât salariatul nu va avea încredere in consultantul extern ales de angajator , care este cu siguranța avocatul societății, iar angajatorul nu va fi de acord cu consultantul extern ales de salariat.
Procedura de conciliere:
În scopul deschiderii procedurii de conciliere, oricare dintre părți se poate adresa consultantului extern, transmițându-i celeilalte părți o invitație scrisă, prin mijloacele de comunicare prevăzute în contractul individual de muncă.
Data deschiderii procedurii de conciliere nu poate depăși 5 zile lucrătoare de la data comunicării invitaţiei. Termenul de contestare a conflictelor de muncă se suspendă pe durata concilierii.
Dacă se ajunge la o soluție, consultantul extern va redacta un acord care va conţine înţelegerea părţilor şi modalitatea de stingere a conflictului, cu efecte de la data semnării sau de la o dată prevăzută expres în cuprinsul acordului.
Procedura concilierii se finalizează printr-un proces-verbal semnat de către părți și de către consultantul extern, în următoarele situații:
- când se încheie o înțelegere între părţi în urma soluţionării conflictului;
- când consultantul extern constată eșuarea concilierii;
- când una dintre părți nu se prezintă la data stabilită în invitație.
În cazul în care părţile încheie doar o înțelegere parţială, precum şi în cazurile când consultantul extern constată eșuarea concilierii sau una dintre părți nu se prezintă la data stabilită în invitație, orice parte se poate adresa instanței competente în vederea soluționării în totalitate a conflictului individual de muncă.
In dreptul muncii, instanța competenta este cea de la sediul angajatorului sau domiciliul/ locul de munca al salariatului.
Cu privire la efectuarea cercetării disciplinare, angajatorul va desemna o persoană sau va stabili o comisie ori va apela la serviciile unui consultant extern specializat în legislaţia muncii.
Si înainte de modificarea Codului Muncii, angajatorul putea numi o comisie de cercetare , putea apela la un avocat pentru pregătirea documentatiei aferente.
În vederea desfășurării cercetării disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat în scris de către președintele comisiei sau de către consultantul extern, precizându-se obiectul, data, ora şi locul întrevederii. Salariatul are dreptul să formuleze şi să susţină toate apărările în favoarea sa şi să ofere toate probele şi motivațiile pe care le consideră necesare, precum şi dreptul să fie asistat, la cererea sa, de către un consultant extern specializat în legislaţia muncii sau de către un reprezentant al sindicatului al cărui membru este.
In vechea reglementare se mentiona notiunea de tert care putea sa fie prezent la cercetarea disciplinara.
Au fost situatii, cand salariatii ne-a solicitat asistenta legala la cercetarea disciplinara, dar au fost sceptici ca angajatorul va agrea astfel de prezenta a avocatului.
Insa, conform Legii avocaturii, putem asista si reprezenta clientii , in fata oricarei persoane fizice sau juridice, in baza delegației avocațiale.
Un avocat va poate ajuta in timpul cercetării disciplinare sa oferiți , verbal sau in scris toate apărările necesare , pentru a arata ca nu ați săvârșit nicio abatere disciplinara.