Sindicatele sunt organizații ale angajaților constituite pentru protejarea drepturilor acestora și pentru promovarea intereselor de natura salarială și socială atât în relația cu angajatorul, cât și în relație cu autoritățile și instituțiile publice.
În principal, activitatea unui sindicat se axează pe influențarea deciziilor economice și politice privind remunerația membrilor săi, dar, în situații cu caracter excepțional, sindicatul poate organiza manifestări publice, precum grevele, pentru a atrage atenția guvernanților sau a angajatorilor asupra problemelor cu care se confruntă membrii săi.
Drept o dovadă a importanței rolului sindicatelor în arhitectura unui stat democratic, însăși Constituția României face vorbire despre aceste organizații:
Art. 9 din Constituția României: „Sindicatele, patronatele şi asociaţiile profesionale se constituie şi îşi desfăşoară activitatea potrivit statutelor lor, în condiţiile legii. Ele contribuie la apărarea drepturilor şi la promovarea intereselor profesionale, economice şi sociale ale membrilor lor.”
Cine poate fi membru de sindicat?
Conform dispozițiilor legale, persoanele încadrate cu contract individual de muncă, funcționarii publici, membrii cooperatori și agricultorii încadrați în muncă au dreptul să adere sau să constituie un sindicat.
Condiții pentru a înființa un sindicat:
- Pentru a înființa un sindicat este nevoie de un număr minim de 15 angajați din aceeași unitate.
- Doritorii trebuie să redacteze o cerere de adeziune la sindicat.
- Următorul pas îl constituie redactarea statutului sindicatului. Acesta trebuie să cuprindă prevederi referitoare la: scopul constituirii, denumirea sindicatului, modul în care se dobândește calitatea de membru, organele executive de conducere, patrimoniul inițial, divizarea, comasarea și dizolvarea organizației.
- Alegerea membrilor cu funcții de conducere prin hotărâre a adunării generale.
- Se întocmește un proces verbal de constituire a sindicatului.
- Se fac demersuri pentru acordarea personalității juridice la instanța judecătorească.
Procedura acordării personalității juridice a sindicatului
- Cerere către Judecătoria în circumscripția căreia își are sediul sindicatul, motivată în fapt şi în drept;
- Taxă judiciară de timbru în cuantum de 200 lei;
- Procesul – verbal de constituire al sindicatului, semnat de membrii fondatori;
- Statutul sindicatului;
- Dovada sediului printr-un contract de comodat sau închiriere şi extras de carte funciară valabil ;
- Lista membrilor organului executiv de conducere al sindicatului, cu menţionarea numelui, prenumelui, codului numeric personal, profesiunii/funcţiei şi a domiciliului acestora.
- Actele anterior menţionate se depun în câte un exemplar original şi două copii certificate de reprezentantul legal al sindicatului.
- Certificatele de cazier judiciar ale membrilor organului executiv de conducere al sindicatului, în câte un exemplar original.
Demersurile pentru acordarea reprezentativității sindicatului
Această procedură este necesară pentru ca sindicatul să fie un veritabil partener al dialogului social, proces prin care se negociază probleme comune.
Sindicatul este reprezentativ atunci când:
- a) este înființat conform prevederilor legale;
- b) există o independență organizatprică și patrimonială;
- c) numărul de membri ai sindicatului reprezintă cel putin jumătate plus unu din numărul angajaților unității
Procedura de acordare a reprezentativității:
- Cerere către Judecătoria în circumscripția căreia își are sediul sindicatul, motivată în fapt şi în drept;
- Cererea este scutită de taxa judiciară de timbru;
- Copie a hotărârii judecătoreşti definitive şi irevocabile de dobândire a personalităţii juridice de către sindicat şi a ultimei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile de modificare a statutului şi/sau componenţei organului executiv de conducere;
- Declaraţie semnată de reprezentantul legal al sindicatului privind numărul total de membri, într-un exemplar original;
- Dovadă privind numărul de angajaţi din unitate, eliberată de angajator, într-un exemplar original;
- Dovada depunerii la inspectoratul teritorial de muncă a unei copii a dosarului de reprezentativitate¸ într-un exemplar original;
- Copie a certificatului de înregistrare fiscală a sindicatului.
Intenționați să constituiți un sindicat și doriți să fiți asistați în această procedură de veritabili specialiști? Doriți să purtați negocieri cu angajatorul sau cu o autoritate publică și aveți nevoie de un specialist în dreptul muncii? Avocații specializați de la SAUCĂ & PARTNERS vă stau la dispoziție pentru a soluționa orice problemă.