Cuvântul “ custodie „ nu este caracteristic dreptului român, proveniența acestuia fiind din dreptul anglo-saxon și fiind promovat în special în domeniul cinematografic american foarte bogat în cazuri judiciare care implică divorțul și încredințarea copilului minor unuia dintre părinți, unul dintre cele mai cunoscute fiind Kramer vs. Kramer, câștigătorul a 5 premii Oscar în anul 1980. Cuvântul vine din latinescul custodia care însemna pază, santinelă, gardă.
Potrivit dreptului roman, termenul echivalent al custodiei, prin care un copil era dat în îngrijirea, creșterea și educarea unui dintre cei doi părinți divorțați a fost acela de încredințare.
Conchidem că printr-un singur cuvânt și anume custodie facem referire atât la încredințarea cât și la exercitarea autorității părintești.
În noul Cod Civil, această instituție este reglementată sub denumirea de “exercitarea autorității părintești.”
- Când se poate obține custodia?
- Custodia finala asupra copilului minor se poate obține doar după un divorț
- Instanța soluționează odata cu cererea de divorț si aspectele ce țin de custodia copilului.
2. Care este regula în ceea ce privește custodia? Custodie comună sau exclusivă? Când este posibilă custodia exclusivă?
- Regula este că ambii părinți hotărăsc împreună, asupra tuturor aspectelor care îl privesc pe copilul minor, aceștia având custodie comună.
- Există însă și o excepție, atunci când părinții nu se înțeleg, și va interveni instanța de judecată, având în vedere interesul superior al copilului.
- În ceea ce privește custodia exclusivă, aceasta poate fi cerută printr-un acord între părinții divorțați sau se poate dispune de catre instanța de judecata. Între părinți nu se poate face discriminare, stabilind custodia exclusivă unuia dintre aceștia doar datorită calității de “mamă” sau de “tată.”
Atunci când se va stabili custodia exclusivă se vor avea în vedere următoarele criterii foarte importante : interesul superior al copilului, concluziile raportului de anchetă psiho-socială și dorința copilului.
3. Dacă părinții nu sunt capabili pentru a li se încredința copilul minor, cui i se va încredința copilul?
- În mod excepțional, instanța poate decide plasamentul copilului la o rudă sau o altă familie sau într-o instituție de ocrotire, acestea exercitând toate drepturile și îndatoririle care revin părinților cu privire la persoana copilului.
4. Cine stabilește locuința copilului după divorț?
- După divorț, părinții stabilesc de comun acord asupra locuinței copilului lor. În situația în care aceștia nu sunt de acord, va decide instanța de judecată, stabilind locuința copilului minor la părintele cu care acesta locuiește în mod statornic, avandu-se in vedere interesul superior al copilului.
5. Ce se întâmplă cu părintele separat de copilul său? Are sau nu dreptul de a avea legături cu acesta?
- Părintele separat de copilul său are dreptul de a avea legături personale cu aceasta, nefăcându-se nici un fel de discriminare.
- Părinții stabilesc printr-un acord modul în care se exercită acest drept, și anume programul de vizită, transmiterea informațiilor în legătura cu starea de sănătate, dar și în ceea ce privește educația acestuia, plecarea în vacanțe, excursii,etc.
- Atunci când părinții nu cad de acord asupra modului de a stabili legături cu copilul, instanța de judecată va decide și asupra acestui aspect ținând însă cont și de dorința copilului, căruia îi va da ascultare daca are peste 10 ani.
6. Cum se stabilește contribuția părinților divorțați la cheltuielile de creștere și educare a copilului minor?
- Și în acest caz, instanța de judecată este cea care stabilește contribuția fiecărui părinte asupra acestui aspect, respectând cotele maxime stabilite de lege.
- Contribuția poate fi stabilită atât în numerar cât și în natură (alimente, îmbrăcăminte, încălțăminte, rechizite școlare, jucării,etc.).
- Regula este ca parintele achita ¼ din veniturile sale lunare.
7. Se pot schimba toate aceste măsuri în ceea ce privește copilul minor?
- Cu privire la nevoile copilului, dacă acestea s-au micșorat sau au crescut sau chiar și atunci când veniturile părintelui au suferit o schimbare, pot fi deasemenea modificate prin acordul partilor sau prin intermediul instantei de judecata.
Așadar, în ceea ce privește stabilirea custodiei exclusive a copilului minor, este necesar consultul unui specialist în domeniu, pentru o analiză aprofundată a acestui caz și pentru luarea deciziilor corecte în ceea ce îl privește pe copilul minor.
Un avocat specializat în dreptul familiei din cadrul SAUCA&PARTNERS- Cabinet de avocatura, vă sta la dispoziție și vă poate oferi toate informațiile necesare.