In momentul in care alegem sa punem bazele unei societati,ne gandim, marea noastra majoritate ce putin, in principal la activitatea ce o va derula societatea respectiva si la beneficiile ce vin de pe urma societatii in cauza, avand tendinta de a ignora restul aspectelor importante. Ceea ce este insa deosebit de important este sa stim ce se poate intampla in cazul in care societatea nu achita la scadenta obligatiile fiscale catre bugetul de stat ( taxa pe valoare adaugata , impozit pe profit, contributiile sociale).
O practica cunoscuta in ultimii ani este ca societatile sa intre in insolventa atunci cand sunt in incapacitatea de a achita datoriile la scadenta si atunci cand au de achitat obligatii fiscale ca urmare a unui control fiscal ce s-a lasat cu emiterea unui Raport de inspectie fiscala si cu emiterea unei Decizii de impunere. Prin aceasta metoda, administratorii sau asociatii stau linistiti atunci cand solicita deschiderea procedurii insolventei, considerand ca societatea se va radia ca urmare a inchiderii procedurii insolventei si datoriile se vor sterge .Este insa important de retinut si faptul ca organul fiscal are un rol important in procedura insolventei si nu numai in aceasta procedura.
Astfel, imediat dupa deschiderea procedurii insolventei, este informat si Departamentul de executare silita care verifica daca sunt incidente prevederile legale pentru a se atrage raspunderea administratorului / asociatului pentru obligatiile fiscale neachitate la scadenta de catre societatea comerciala. Ca si concluzie, chiar daca societatea se radiaza ca urmare a inchiderii procedurii insolventei, administratorul/ asociatul unei societati nu are cele mai bune si intemeiate motive pentru a fi linistit, crezand ca s-au terminat momentele grele, ci va trebui sa dea dovada de diligenta si prudenta si sa verifice daca organul fiscal a inceput verificarile privind atragerea raspunderii solidare , personale, pentru plata datoriilor fiscale.
Clientii au intrebat de ce li se atrage raspunderea solidara fata de obligatiile fiscale neachitate, intrucat au doar calitatea de asociati si raspund in limita capitalului social conform Legii societatii comerciale, insa trebuie sa retinem faptul ca pentru obligatiile fiscale ale societatii insolvabile atat administratorul cat si asociatul unei societati. Legislatia fiscala stabileste insa alte reglementari speciale , diferite fata de Legea societatilor comerciale, iar procedura de atragere a raspunderii solidare a administratorului si/sau a asociatului, cu patrimoniul personal , pentru obligatiile fiscale neachitate de societatea comerciala catre bugetul statului reprezinta o problema controversata de procedura fiscala.
In conformitate cu art. 25 din Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, pentru obligatiile de plata restante ale debitorului declarat insolvabil in conditiile prezentului cod, raspund solidar cu acesta urmatoarele persoane:
A) persoanele fizice sau juridice care, anterior datei declararii insolvabilitatii, cu rea- credinta, au dobandit in orice mod active de la debitorii care si-au provocat astfel insolvabilitatea;
B) administratorii, asociatii, actionarii si orice alte persoane care au provocat insolvabilitatea persoanei juridice debitoare prin instrainarea sau ascunderea, cu rea-credinta, sub orice forma, a activelor debitorului;
C) administratorii care, in perioada exercitarii mandatului, cu rea-credinta, nu si-au indeplinit obligatia legala de a cere instantei competente deschiderea procedurii insolventei, pentru obligatiile fiscale aferente perioadei respective si ramase neachitate la data declararii starii de insolvabilitate;
D) administratorii sau orice alte persoane care, cu rea-credinta, au determinat nedeclararea si/sau neachitarea la scadenta a obligatiilor fiscale;
E) administratorii sau orice alte persoane care, cu rea-credinta, au determinat restituirea sau rambursarea unor sume de bani de la bugetul general consolidat fara ca acestea sa fie cuvenite debitorului.
Va trebui sa va aparati drepturile si interesele inca din primul moment in care primiti o notificare/instiintare de la organul fiscal avand ca obiect atragerea raspunderii solidare, deoarece o aparare realizata in timp util si bine justificata va poate ajuta ulterior in fata instantelor de judecata. Exista in practica instantelor de judecata numeroase litigii prin care se solicita anularea deciziilor de atragere a raspunderii solidare a asociatilor/ administratorilor pentru neplata la scadenta de catre societatea comerciala a obligatiilor fiscale.
Trebuie notat faptul ca cea mai buna arma in instanta de judecata este dovedirea lipsei relei-credinte a asociatului / administratorului in neplata obligatiilor fiscale catre bugetul de stat intrucat nu sunt stabilite criterii clare in Codul de procedura fiscala sau in alte acte normative , in functie de care sa se evalueze situatia de rea-credinta. Ramane astfel la aprecierea organelor fiscale sa stabileasca criteriile obiective sau subiective , in functie de care se poate atrage raspunderea solidara , cu patrimoniul personal , pentru obligatiile fiscale neachitate catre bugetul de stat.
In final, mai exista un aspect foarte important de retinut, si anume : daca organul fiscal emite decizia de atragere a raspunderii solidare pe numele asociatului/ administratorului pentru plata pasivului societatii insolvabile si ramaneti in pasivitate, organul fiscal va trece la inceperea formalitatilor de executare silita constand in blocarea conturilor personale, vanzarea bunurilor mobile sau a bunurilor imobile.
Pentru orice informatii juridice va sta la dispozitie departamentul nostru de drept fiscal si administrativ din cadrul Cabinetului de Avocatura Sauca & Partners.