Poate administratorul unei societăți să împrumute bani de la companie?
Care sunt condițiile în care administratorul unei societăți poate împrumuta bani de la companie?
Art. 144^4 din Legea nr. 31/1990 a societăților comerciale precizează că este interzisa creditarea de către societate a administratorilor acesteia, prin intermediul unor operațiuni precum:
a) acordarea de împrumuturi administratorilor;
b) acordarea de avantaje financiare administratorilor cu ocazia sau ulterior încheierii de către societate cu aceștia de operațiuni de livrare de bunuri, prestări de servicii sau executare de lucrări;
c) garantarea directa ori indirecta, în tot sau in parte, a oricăror împrumuturi acordate administratorilor, concomitenta ori ulterioara acordării împrumutului;
d) garantarea directa ori indirecta, în tot sau în parte, a executării de către administratori a oricăror altor obligații personale ale acestora față de terțe persoane;
e) dobândirea cu titlu oneros ori plata, in tot sau in parte, a unei creanțe ce are drept obiect un împrumut acordat de o terță persoana administratorilor ori o alta prestație personala a acestora.
Față de acest context, trebuie precizat faptul că legiuitorul nu doar că a reglementat expres operaţiunile interzise administratorului în articolul 1444 din Legea nr. 31/1990, dar a prevăzut şi sancţiuni penale pentru abuzarea de către administrator de poziţia sa cu scopul de a obţine foloase proprii utilizând creditul sau bunurile societăţii.
În acest sens, potrivit art. 272 alin. (1) din Legea nr. 31/1990 se menționează, la litera c) că se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani ori cu amenda fondatorul, administratorul, directorul general, directorul, membrul consiliului de supraveghere sau al directoratului ori reprezentantul legal al societății care se împrumută, sub orice formă, direct sau printr-o persoana interpusă, de la societatea pe care o administrează, de la o societate controlată de aceasta ori de la o societate care controlează societatea pe care el o administrează, suma împrumutată fiind superioara limitei prevăzute la art. 144^4 alin. (3) lit. a), sau face ca una dintre aceste societăți să ii acorde vreo garanție pentru datorii proprii.
(!) Cu toate acestea, ceea ce trebuie remarcat este faptul că alin. (3) al aceluiași articol stipulează totuși o excepție de la prevederile de mai sus, în sensul că interdicția nu se aplică:
A) în cazul operațiunilor a căror valoare exigibilă cumulata este inferioara echivalentului în lei al sumei de 5.000 de euro;
B) în cazul în care operațiunea este încheiată de societate în condițiile exercitării curente a activității sale, iar clauzele operațiunii nu sunt mai favorabile decât cele pe care, în mod obișnuit, societatea le practica față de terțe persoane.
Articol redactat de avocații echipei Sauca&Partners
contact
info@sauca.ro