- Ce reprezintă capitalul social?
Capitalul social reprezintă totalitatea contribuțiilor persoanelor fizice și/sau juridice care au convenit înființarea unei societăți comerciale. Acesta se constituie prin aportul fondatorilor și poate lua mai multe forme:
a) în bani;
b) în natură(bunuri mobile sau imobile);
c) în muncă(întâlnit extreme de rar);
În cadrul unei societăți cu răspundere limitată capitalul social este împărțit în părți sociale, în timp ce în cazul unei societăți pe acțiuni (SA) acesta se divizează în acțiuni.
- Când se poate realiza cesiunea părților sociale?
- un asociat vrea să iasă din firmă
- când se dorește cooptarea unui nou asociat(fie el persoană fizică sau juridică);
Cesiunea de părți sociale se referă la cedarea unor părți sociale deținute de un asociat, persoană fizică sau juridică, unui alt asociat sau unei persoane din afara firmei care, intrând în posesia părților sociale, devine astfel asociat în firmă.
- Cum se realizează cesiunea în cadrul societății comerciale?
Principalul document ce trebuie redactat este contractul de cesiune încheiat între asociatul cedent și asociatul cesionar, ulterior urmând a se redacta hotărârea generală a asociaților. Toate documentele trebuie depuse la Oficiul pentru Registrul Comerțului în scopul menționării în registrele speciale.
Doriți să realizați o cesiune de părți sociale și aveți nevoie de asistență juridică de specialitate? Avocații specializați în drept comercial de la SAUCĂ & PARTNERS vă pot asista în această procedură.