Asa cum stim cu totii, fie din experientele altora sau din cea proprie, in cazul divorturilor procedurile legale si cele care implica ajutorul sau asistenta unui avocat sau a unui notar sunt de obicei destul de greoaie si presupun o multitudine de pasi care trebuie urmati intocmai. Asadar, atunci cand, in octombrie 2011 divortul a devenit mai usor de realizat la notar sau la oficiile de stare civila, aceste proceduri au fost foarte mult usurate. Astfel, daca cei doi soti cad de acord sa inceteze casnicia pe cale amiabila, la notar, chiar daca sunt implicati si copii minori, intregul proces se poate realiza repede si fara probleme suplimentare.
Insa ce acte vor fi necesare pentru a putea sa depunem cererea de divort si cum decurge intregul proces? In primul rand, trebuie sa avem in vedere care sunt actele necesare pentru divortul la notar, si anume :
- Certificatele de naștere ale soților.
- Actele de identitate ale sotilor
- Certificatele de naștere ale copiilor minori, acolo unde este cazul.
- Certificatul de căsătorie emis de către autoritățile române, în original.
- O declarație notarială referitoare la ultima locuință comună.
De asemenea, cererea de divort va fi redactata si semnata in scris de catre ambii soti, in fata notarului, iar ea va fi insotita de catre toate actele de mai sus, inclusiv certificatul de casatorie in original al sotilor.
Documentele in cauza trebuie sa fie insotite de o declaratie referitoare la copii pe care acestia ii au impreuna, fie ei adoptati sau naturali, iar in cazul copiilor minori partile vor stabili de comun acord :
- Locuinta copilului / copiilor dupa divort
- Modul in care parintele separat de acesta va pastra contactul cu copii minori
- Cum se vor imparti cheltuielile legate de cresterea copiilor, respectiv valoarea pensiei de intretinere, ce trebuie sa o achite sotul care nu detine locuinte copilului
Astfel, dupa 30 de zile, divortul se va pronunta daca ambii soti sunt prezenti la notar , daca ambii sunt inca de acord cu decizia luata si daca ambii isi mentin declaratiile pe care le-au dat in momentul depunerii cererii de divort.
Astfel, daca unul din soti are resedinta in strainatate, lucreaza in strainatate si nu se poate prezenta la notar, daca unul dintre soti se afla sub interdictie judecatoreasca, daca nu isi poate exprima liber consimtamantul privind incheierea casatoriei pot incheia o procura pe numele unui avocat care sa ii reprezinte intereseele.
In aceste cazuri si in multe alte instante, Cabinetul de Avocatura Sauca &Partners va sta la dispozitie pentru consiliere si pentru a va ajuta in procesul de divort. Pana la urma, de ce sa complicati un proces deja anevoios si dureros cand putem sa va stam la dispozitie in orice moment ?