După cum probabil ați aflat, de azi, 17.03.2020, a intrat în vigoare Decretul care instituie starea de urgență pe tot teritoriul României, pe o perioadă de 30 de zile. Prin decretarea stării de urgență pot fi restricționate o serie de drepturi și libertăți, precum: interzicerea circulației pe drumurile publice, închiderea frontierei, rechiziționarea unor bunuri, închiderea unor localuri, să se efectueze percheziții oriunde și oricând este nevoie, restricții privind difuzarea unor știri pe care autoritățile le consideră „fake-news” și ar avea efect negativ asupra populației.
Ce nu se poate întâmpla prin deceretarea stării de urgență: nu poate fi afectat dreptul la viață, nu este permisă tortura, nu se împiedică accesul la justiție.
Cele mai importante măsuri sunt următoarele:
- Prescripțiile și termenele de decădere de orice fel nu încep să curgă, iar, dacă au început să curgă, se suspendă pe toată durata stării de urgență. De menționat că art. 2532, pct. 9, teza a II-a din N.C.C. nu se aplică.
Prin această prevedere înțelegem atât prescripția din domeniul dreptului penal, cât și din domeniul civil.
- În perioada stării de urgență se vor judeca doar cauzele considerate urgente. Instanțele vor stabili care sunt cauzele urgente și nu suferă amânare, C.S.M. poate da îndrumări în acest sent instanțelor judecătorești.( Pentru aceasta, recomandăm urmărirea portalului instanțelor pentru a fi informați în legătură cu cauza dvs.)
Pentru judecarea acestor pricini, instanțele vor fi nevoite să stabilească termene scurte, uneori chiar de la o zi la alta. De asemenea, justițiabilii și avocații sunt îndrumați să folosească mijloacele de comunicare la distanță( ex. E-mail, fax) pentru transmiterea actelor de procedură.Când este posibil, anumite procedure se pot realize și prin videoconferință( audierea martorilor)
Cauzele considerate urgente de către instanțele judecătorești pot fi amânate la solicitarea părții care se află în carantină, este izolată sau internată în spital din cauza pandemiei de coronavirus. Dacă instanța respinge o astfel de cerere, se poate dispune amânarea pronunțării pentru ca partea interesată să poată depune concluzii scrise.
Cauzele care nu sunt considerate urgente se suspendă de drept, în temeiul Decretului care instituie starea de urgență. După încetarea stării de urgență, instanța, din oficiu, va face demersurile pentru fixarea termenelor de judecată.
- În privința termenelor pentru căile de atac, în cauzele în care a intervenit suspendarea de drept, aflate în curs la data instituirii stării de urgență, se întrerup, urmând a curge noi termene, de aceeași durată, de la data încetării stării de urgență.
În cauzele suspendate în din cauza instaurării stării de urgență, în care au fost declarate căi de atac până la data emiterii Decretului, dosarele se înaintează instanței competente după încetarea stării de urgență.
- Executarea silită continuă, doar dacă pot fi respectate normele igienico-sanitare pentru a se proteja dreptul la viață și la sănătate a participanților la activitatea de executare silită.
- Activitatea de urmărire penală și cea a judecătorilor de drepturi și libertăți se desfășoară numai cu privire la:
- a) cauzele în care s-au dispus ori se propune luarea măsurilor preventive ori a celor de protecție a victimelor și martorilor, cele privind aplicarea provizorie a măsurilor de siguranță cu caracter medical, cele cu persoane vătămate minori;
- b) actele și măsurile de urmărire penală a căror amânare ar pune în pericol obținerea probelor sau prinderea suspectului sau a inculpatului, precum și cele privind audierea anticipată;
- c) cauzele în care urgența se justifică prin scopul instituirii stării de urgență la nivel național, alte cauze urgente apreciate ca atare de către procurorul care supraveghează sau efectuează urmărirea penală.
- Procesele penale aflate în curs pe rolul instanțelor de judecată, inclusiv cele aflate în procedură în camera preliminară, se suspendă de drept pe durata stării de urgență, cu excepția celor a căror urgență se justifică prin scopul impunerii stării de urgență, apreciate ca atare de judecător sau instanța de judecată, precum și a următoarelor cauze:
cele privind infracțiunile flagrante, cele în care au fost dispuse măsuri preventive, cele referitoare la contestații împotriva măsurilor asiguratorii, cele privind cooperarea judiciară internațională în materie penală, cele ce cuprind măsuri de protecție a victimelor și a martorilor, cele privind aplicarea provizorie a măsurilor de siguranță cu caracter medical, cele privind infracțiuni contra securității naționale, cele privind acte de terorism sau de spălare a banilor.
- Persoanele condamnateclasificate în regimul semideschis și deschis pot executa pedeapsa în camere de deținere permanent închise și asigurate.
- Mențiuni în legătură cu activitatea Oficiului Registrului Comerțului, aceasta continuă în ceea ce privește înregistrarea mențiunilor privind persoanele juridice și persoanele fizice înregistrate în registrul comerțului și se derulează prin mijloace electronice, în baza cererii de înregistrare a mențiunilor și a documentelor anexate la aceasta în formă electronică, având încorporată, atașată sau logic asociată semnătura electronică extinsă.
Sauca &Partners va sta la dispozitie pentru consultanta juridica in aceasta perioada