Guvernul României a adoptat recent O.U.G. nr. 30 din 2020 care aduce noi schimbări în legătură cu plata ratelor aferente creditelor bancare.
Cine beneficiază de aceasta suspendare?
- persoanele fizice,
- F.A.- urile,
- întreprinderile individuale,
- întreprinderile familiale,
- persoanele care desfășoară activități liberale,
- societățile care au fost grav afectate de măsurile autorităților din ultima perioadă
pot beneficia de o suspendare a plății ratelor aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi şi comisioane, până la data intrării în vigoare a respectivei Ordonanțe. Sunt incluse în această categorie și ratele aferente contractelor de leasing, precum și ratele contractelor de credit încheiate cu I.F.N.-urile.
Care este durata maxima a suspendării?
Această suspendare se poate întinde pe o perioadă de maxim 9 luni de zile, dar nu mai mult de 31.12.2020.
Este important de precizat că debitorii care doresc să se prevaleze de aceste dispoziții legale trebuie să se asigure că creditorul nu a declarat scadența anticipată a ratelor. De asemenea, debitorul nu trebuie să aibă restanțe la plata ratelor.
Debitorii trebuie să notifice banca în scris pentru a beneficia de suspendarea ratelor aferente creditului. Dacă acesta se află în imposibilitate de a redacta o notificare scrisă, legea prevede posibilitatea de a informa telefonic banca. Creditorul analizează cererea debitorului, în sensul eligibilității pentru a beneficia de suspendarea plății ratelor.
Menționăm că dobânda aferentă perioadei pentru care s-a dispus suspendarea plății ratelor se capitalizează la soldul creditului existent. Capitalul majorat se va plăti eșalonat după încheierea perioadei de suspendare a plății.
Atenție la creditele ipotecare !
O excepție este întâlnită în cazul creditelor ipotecare ale persoanelor fizice, dobânda aferentă perioadei de suspendare se calculează potrivit prevederilor contractului de credit și reprezintă o creanță distinctă și independentă în raport cu celelalte obligații izvorâte din contractul de credit.
La această creanță dobânda este 0% și plata de către debitor a acestei creanțe se va face eșalonat, în 60 de rate lunare egale, începând cu luna imediat următoare încheierii perioadei de amânare.
Suspendarea plății ratelor se face în temeiul legii, adică debitorii nu trebuie să încheie un act adițional la contractul de credit.
Societățile comerciale care doresc se beneficieze de suspendarea plății ratelor trebuie să obțină în prealabil un Certificat de Situație de Urgență de la Ministerul de Economiei și să facă dovada în fața băncii că acestea nu se află în insolvență.
Aveți nevoie de ajutor pentru a efectua demersurile pentru suspendarea plății ratelor? Doriți să renegociați cu banca creditul dvs.? SAUCĂ & PARTNERS vă stă la dispoziție pentru a veni în ajutorul dvs.