Situația economică creată de pandemia Covid-19 a obligat statul să ia niște măsuri pentru a salva cât se poate mediul de afaceri din România. Printre acestea, cea mai importantă, considerăm noi, este adoptarea O.U.G. 30/2020 care reglementează condițiile pe care o societate trebuie să le îndeplinească atunci când dorește să dispună trimiterea în șomaj tehnic a angajaților săi.
ATENȚIE:
Acest tip de șomaj tehnic suportat din bugetul de stat este doar pe perioada cat este decretata starea de urgenta .
Din prevederile O.U.G. 30/2000 rezultă că există două categorii principale care pot să apeleze la șomajul pe timpul stării de urgență:
- Situația nr.1 :
Societățile care sunt afectate în mod direct de deciziile autorităților din ultima perioadă: ne referim la afacerile care au fost afectate de intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr. 1/2020 si a Ordonanței Militare nr.2/2020 care a restricționat sau a întrerupt activitatea mai multor afaceri, precum: restaurante, baruri, hoteluri, cofetării, centre comerciale, cabinete de medicina dentara etc.
Este important să menționăm că pentru a uzita de această prevedere legală, societățile trebuie să obțină în prealabil un Certificat de Stare de Urgență de la Ministerul Economiei.
https://sauca.ro/certificatul-de-forta-majora-si-certificatul-de-stare-de-urgenta/
Inca nu exista un ordin cu procedura detaliata, insa imediat ce se va publica va vom anunta.
- Situatia nr.2 :
Societățile care sunt afectate în mod indirect de criza economică provocată de pandemia Covid-19 și reduc activitatea și nu au capacitatea financiară de a achita plata tuturor salariilor angajaților lor.
Pentru acești angajatori, plata indemnizației se va realiza în baza unei declarații pe propria răspundere din care să reiasă faptul că angajatorul înregistrează o diminuare a încasărilor din luna anterioară cu un procent de minimum 25% faţă de media încasărilor din perioada ianuarie-februarie 2020 .
În acest caz, angajatorii NU sunt obligați să dețină un Certificat de Stare de Urgență.
Angajatorii pot beneficia de plata indemnizatiei prevazuta pentru cel mult 75% dintre angajatii care au contracte individuale de munca active la data intrarii în vigoare a Ordonantei.
Cat este indemnizatia si cine o achita ?
Indemnizatia de care beneficiază salariații este de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat și se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020, adica nu mai mult de 4072 lei.
Conform art. 15 din Legea nr. 6/2020, câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 este de 5.429 lei. Rezultă că suma maximă pe care statul o achită în sprijinul plății indemnizației de șomaj este de 75:100 x 5.429 lei = 4.071,75 lei.
Diferența ce depășește această suma urmează a fi suportată de către angajator din fondurile proprii.
ATENTIE :
- Angajatorul plătește impozitul pe venit de 10 %, CAS 25 % si CASS 10 %
- Angajatorul nu este scutit de la plata acestora.
- Angajatorul trebuie sa plătească in luna martie 2020 salariile pentru luna februarie 2020.
- Angajatorul nu va achita direct către salariați procentul de 75 % din salariul brut, ci aceasta suma se va achita din bugetul statului , fiind necesara doar lista cu salariații ce trebuie sa beneficieze de aceasta indemnizație, NU si dovada plații acestei sume
- Indemnizația se va plăti pe baza documentelor depuse pentru luna anterioară,( adică in baza documentelor din luna martie 2020) în cel mult 30 de zile de la depunerea cererii, ceea ce creează un decalaj potențial de 45-60 de zile pentru salariați până ajung să încaseze sumele aferente lunii curente.
Concluzie: Banii nu se vor plati rapid de catre salariati din bugetul de stat.
In decizia de suspendare a contractului de munca se va mentiona ca si temei legal art 52 alin.1 lit c din Codul Muncii.
Documentele de care aveți nevoie pentru a beneficia de indemnizație:
- cerere semnată şi datată de reprezentantul legal, întocmită conform modelelor prevăzute în anexele nr. 1 şi 2 la Ordonanţă;
- lista persoanelor care urmează să beneficieze de aceasta indemnizaţie, asumată de reprezentantul legal al angajatorului, întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr. 3 la Ordonanță;
- certificat de situație de urgență eliberat de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri( doar în cazul societăților afectate direct de măsurile autorităților: industria turismului, horeca, transport, cabinete medicale, etc etc)
- toate documentele se depun prin e-mail la agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă din raza județului unde angajatorul are sediul social.
Avand in vedere ca Romania se confrunta cu aceasta situație noua, exista posibilitatea sa apara modificari la aceste prevederi legale, sa apara discutii , precizari ulterioare.
Avocatii din cadrul Sauca & Partners va vor tine la curent in timp real.
Aveți nevoie de asistență juridică în această perioadă de criză? Nu vă descurcați să faceți toate demersurile pentru a obține indemnizația de omaj tehnic? Avocații de la SAUCA & PARTNERS vă stau tot timpul la dispoziție cu cele mai bune îndrumări juridice.