MODIFICĂRI ADUSE CODULUI MUNCII: AMENZI CUPRINSE ÎNTRE 1.000 LEI ȘI 20.000 LEI PENTRU DISCRIMINARE ȘI HĂRȚUIRE LA LOCUL DE MUNCĂ
În data de 23 iulie 2020 a intrat în vigoare Legea cu nr. 151 care a adus o serie de modificări semnificative Codului Muncii. Astfel, s-au introdus amenzi în cuprinse între 1.000 lei și 2.000 lei pentru angajatorii care au un comportament discriminatoriu față de angajați sau care îi hărțuiesc pe aceștia.
Noul art. 5 alin.(2) din Codul Muncii are următorul conținut:
„ Orice discriminare directă sau indirectă faţă de un salariat, discriminare prin asociere, hărţuire sau faptă de victimizare, bazată pe criteriul de rasă, cetăţenie, etnie, culoare, limbă, religie, origine socială, trăsături genetice, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare cu HIV, opţiune politică, situaţie sau responsabilitate familială, apartenenţă ori activitate sindicală, apartenenţă la o categorie defavorizată, este interzisă.”
Codul Muncii introduce entru prima dată în legislația specific termenii de : discriminare prin asociere, hărțuire, faptă de victimizare.
Discriminarea prin asociere a fost definită ca fiind: „ Discriminarea prin asociere constă din orice act sau faptă de discriminare săvârşit(ă) împotriva unei persoane care, deşi nu face parte dintr-o categorie de persoane identificată potrivit criteriilor prevăzute la alin. (2), este asociată sau prezumată a fi asociată cu una sau mai multe persoane aparţinând unei astfel de categorii de persoane.”
Hărțuirea înseamnă: „ orice tip de comportament care are la bază unul dintre criteriile prevăzute la alin. (2) care are ca scop sau ca efect lezarea demnităţii unei persoane şi duce la crearea unui mediu intimidant, ostil, degradant, umilitor sau ofensator.”
Victimizarea se referă la: „orice tratament advers, venit ca reacţie la o plângere sau acţiune în justiţie cu privire la încălcarea principiului tratamentului egal şi al nediscriminării.”
Aveți nevoie de un avocat specializat în dreptul muncii pentru a vă reprezenta interesele și drepturile în fața angajatorului?
Doriți să contestați în fața instanței de judecată deciziile care provin de la angajator?
Avocații specializați în dreptul muncii de la SAUCĂ & PARTNERS vă stau la dispoziție pentru orice problemă legată reprezentarea intereselor salariaților în relația cu angajatorul.