Atragem atenția de la bun început că acest proiect de lege se află, încă, în Camera Deputaților, acesta va deveni lege după promulgare de către Președinte și publicarea în Monitorul Oficial.
Aceasta lege modifica toate procedurile actuale de detasare transnationala si va aduce schimbari importante pe piata economica din Romania.
Prin această lege se urmărește transpunerea în dreptul intern a Directivei (UE) 2018/957 a Parlamentului European și a Consiliului.
Care sunt principalele modificări?
Se introduce conceptul de remunerație
Remunerația aplicabila pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, altul decât România sau pe teritoriul Confederației Elvețiene – suma de bani stabilită de dreptul intern și/sau practicile naționale ale statului membru pe teritoriul căruia este detașat lucrătorul, reprezentând toate elementele constitutive ale remunerației care sunt obligatorii conform dreptului intern, actelor cu putere de lege și actelor administrative sau convențiilor colective sau sentințelor arbitrale, care au fost declarate cu aplicabilitate generala sau care se aplica in conformitate cu art. 3,alin (8) al Directive! 96/71/CE în statul membru respectiv.
Astfel, pe lângă salariul minim, remunerația va putea include și: sporuri, bonusuri, indemnizații de concediu, indemnizații ce țin de competențele și calificările personale ale fiecărui angajat ce sunt prevăzute în statul gazdă.
Se introduc noi drepturi pentru angajații detașați în străinătate.
Astfel, Salariaţii detaşaţi de pe teritoriul României în cadrul prestării de servicii transnaționale beneficiază de condițiile de muncă stabilite în statul gazdă. Prin această prevedere sunt incluse inclusiv condițiile de cazare.
Se introduc noi obligații administrative pentru angajatori.
Întreprinderile stabilite pe teritoriul României care, în cadrul prestării de servicii transnaționale, detașează, pe teritoriul unui stat membru, altul decât România, sau pe teritoriul Confederației Elvețiene, salariați au obligația de a informa, în scris, salariatul detașat de pe teritoriul României, anterior detașării, cu privire la:
- elementele constitutive ale remunerației la care are dreptul lucrătorul, în conformitate cu legislația aplicabila în statul membru gazdă și nivelul acestora;
- cuantumul total al remunerației acordate salariatului pe perioada detașării, cu evidențierea distinctă a indemnizației specifice detașării, atunci când aceasta este acordată;
- cheltuielile efectiv generate de detașare, precum transportul, cazarea și masa, precum și modalitatea de acordare sau de rambursare a acestora, respectiv modalitatea de asigurare a transportului, cazării sau mesei, după caz.
- linkul către site-ul oficial național unic creat de statul membru gazdă în conformitate cu articolul 5 alineatul (2) din Directiva 2014/67/UE
Indemnizația specifică detașării transnaționale este considerată parte a remunerației, cu excepția cheltuielilor generate de detașare, respectiv orice cheltuieli cu transportul, cazarea şi masa, efectuate în scopul detaşări. Indemnizația specifică detașării transnaționale se va considera a fi acordată integral cu titlu de rambursare a cheltuielilor generate de detașare, în cazul în care angajatorul nu prevede în mod distinct destinația și cuantumul sumelor acordate pentru transport, cazare și masă și a celor care fac parte din remunerație.
Căutați un avocat specializat în dreptul transporturilor care să vă ajute cu întocmirea tuturor documentelor necesare detașării transnaționale?
Căutați un avocat specializat în drept fiscal care să vă reprezinte interesele în fața A.N.A.F. în urma controlului efectuat de către aceasta?
Avocații specializați în dreptul transporturilor și drept fiscal de la SAUCĂ & PARTNERS vă stau la dispoziție pentru orice problemă.