Din data de 14 iunie 2020 se va relua executarea silită sub forma popririlor bancare pentru datoriile fiscale.
Cu ocazia expirării perioadei de suspendare a popririlor, se introduce un nou mecanism de înființare și ridicare a popririlor, mult mai rapid, care va evita reținerile suplimentare neintenționate de bani.
Sistemul e-Popriri, care automatizează și el înființarea și ridicarea popririlor bancare, va face în așa fel încât popririle o să se instituie și o să se ridice în timp real. În același timp, vor fi evitate acele situații în care din conturile bancare sunt reținute sume mai mari decât cele ce trebuie recuperate de Fisc.
Cum funcționează?
Adresele fiscale de înființare a popririlor bancare vor fi validate și comunicate zilnic băncilor până la ora 24:00 (se consideră comunicate la începerea următoarei zile bancare).
Băncile răspund Fiscului și îi spun, până la ora 17:00 a următoarei zile bancare de după comunicarea adreselor, ce sume se pot plăti. Până la ora 24:00, e-Popriri analizează sumele comunicate de bănci și emite ordonanțările de plată, astfel încât instituțiile financiare să vireze banii. În următoarea zi bancară, instituțiile financiare fac plata către Fisc a sumelor indicate prin ordonanțările de plată.
În situația în care cel datornic nu are bani în conturile bancare la înființarea popririlor, procedura se va aplica atunci când intră efectiv bani în conturile poprite.
În ceea ce privește folosirea banilor de la bancă, dacă contul este poprit și se suspendă executarea silită, banii fi folosiți de datornici numai dacă achită datorii fiscale sau salarii. Așadar, banii se pot folosi, dar numai pentru a plăti sume clar stabilite.