ASPECTE PARTICULARE PRIVIND DEMISIA PERSOANELOR CE ÎȘI DESFĂȘOARĂ ACTIVITATEA ÎN DOMENIUL MEDICAL ȘI AL SIGURANȚEI NAȚIONALE
În data de 14 aprilie 2020 a fost publicat în Monitorul Oficial al României Decretul cu nr. 240 prin care se prelungește starea de urgență pentru o perioadă de încă 30 de zile.
Prin acest Decret s-au luat și câteva măsuri cu caracter excepțional privind demisia personalului încadrat în unități sanitare, de asistență socială, de asistență medico-socială și în instituțiile din domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale. Termenele de preaviz pentru depunerea demisiei nu încep să curgă iar, dacă au început să curgă, se suspendă pe întreaga durată a stării de urgență.
În lumina acestui Decret, se dorește o interzicere a demisiilor personalului medical din spitale chiar și din motive ce țin de asigurarea echipamentelor și a dispozitivelor care au rol în protecția acestora.
Considerăm că în situația în care o persoană din categoria enumerată mai sus refuză să își mai desfășoare activitatea profesională, atunci contractul de muncă i se va desface pe temeiuri disciplinare.
De asemenea, pe durata stării de urgență, pentru neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu, pot fi suspendate/demise din funcții, persoanele cu funcții de conducere din cadrul Ministerului Sănătății sau din unitățile cu personalitate juridică aflate în subordinea, sub autoritatea sau în coordonarea Ministerului Sănătății, precum și din cadrul autorităților și instituțiilor publice centrale și locale cu atribuții în domeniul asistenței și protecției sociale, indiferent de statutul lor.
Vă confruntați cu probleme legate de dreptul muncii în această perioadă? Doriți să aflați care sunt consecințele încetării contractului individual de muncă sau suspendării acestuia? SAUCĂ & PARTNERS vă stau la dispoziție cu orice sfat juridic.