Angajatorii au obligația legală de a se asigura că angajații lor își desfășoară activitatea într-un mediu sigur care să nu le afecteze sănătatea și integritatea fizică. Aceste obligații sunt menționate expres în Legea nr. 319 din 2006, astfel art. 13, lit. b) statuează:
„În vederea asigurării condiţiilor de securitate şi sănătate în muncă şi pentru prevenirea accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale, angajatorii au următoarele obligaţii:[…] să întocmească un plan de prevenire şi protecţie compus din măsuri tehnice, sanitare, organizatorice şi de altă natură, bazat pe evaluarea riscurilor, pe care să îl aplice corespunzător condiţiilor de muncă specifice unităţii ”.
De asemenea, art. 15 din aceeași Lege menționează că: „ Materialele igienico-sanitare se acordă în mod obligatoriu şi gratuit de către angajatori ”.
Aducem la cunoștința dumneavoastră pe această cale că angajatorii trebuie să ofere angajațiilor materiale care să stopeze răspândirea epidemiei de coronavirus( precum: dezinfectanți pentru mâini și obiecte, săpunuri, hârtie de unică folosință, măști și mănuși dacă este cazul) în mod gratuit, angajații nu trebuie să suporte niciun cost pentru procurarea acestor material de către angajator.
Angajații trebuie să respecte planul de prevenire și de combatere a epidemiei propus de angajator și să respecte cu strictețe regulile de igienă. În acest sens, I.T.M. a propus o serie de linii directoare care trebuie urmate:
- spălarea mânilor cât mai des posibil cu apă și săpun sau dezinfectarea cu un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool;
- utilizarea măștilor de protecție de către persoanele bolnave;
- evitarea contactului cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
- evitarea atingerii nasului, ochilor sau gurii cu mâinile nedezinfectate;
- acoperirea gurii, nasului în caz de tuse sau strănut;
- dezinfectarea periodică a suprafețelor de contact cu soluții pe bază de clor sau alcool.
Menționăm că angajatorii care nu respect regulile mai sus amintite sunt pasibili de sancționare contravențională cu amendă cuprinsă între 3.000 și 6.000 lei. Constatarea săvârșirii contravenții se realizează de către inspectorii I.T.M.