NOI REGULI U.E. CU UN IMPACT SEMNIFICATIV ASUPRA TRANSPORTATORILOR
Parlamentul European a adoptat un set de norme( denumit „Pachet de mobilitate”) care schimbă complet modalitatea în care transportatorii români își desfășurau activitatea. Legislația schimbă radical regulile referitoare la detașarea șoferilor, perioadele de conducere și de repaus.
Regulamentul UE se aplica in mod direct si României, respectiv in termen de 20 zile de la data publicării in Jurnalul Oficial.
Noul cadru legislativ are drept scop îmbunătățirea calității vieții celor care prestează efectiv activități de transport, astfel, într-un comunicat transmis de Parlamentul European, acesta statuează:
„Regulile revizuite referitoare la detașarea șoferilor, perioadele conducere și de repaus și o mai bună aplicare a normelor de cabotaj (adică transportul temporar de bunuri de către transportatori nerezidenți într-un stat membru) au scopul de a pune capăt denaturării concurenței în domeniu și de a oferi condiții mai bune pentru odihna șoferilor”
Care sunt modificările concrete aduse prin Pachetul de Mobilitate?
- Obligația întoarcerii camioanelor la centrul operațional al societății la fiecare opt săptămâni, indiferent dacă sunt încărcate sau goale. Această obligație a fost justificată ca o necesitate de asigurare a condițiilor sociale și a protecției mediului.
- Obligația companiilor de a organiza întoarcerea acasă a șoferilor la fiecare patru săptămâni. Reglementările U.E. oferă posibilitatea șoferului să aleagă destinația/locația pentru perioada sa de repaus.
- Nu va mai fi permisă efectuarea repausului în cabina camionului. Dacă aceasta nu se face acasă, atunci firmele vor fi obligate să le plătească șoferilor cazarea în stabilimente special( ex. Hotel, motel, etc.)
- Tahografele vehiculelor vor fi folosite pentru a înregistra trecerea unei frontiere. Pentru a evita cabotajul sistematic, va exista, de asemenea, o “perioadă de aşteptare” de patru zile înainte de a putea efectua noi operaţiuni de cabotaj în aceeaşi ţară, cu acelaşi vehicul.
- Pe lângă salariul minim prevăzut în țara de detașare, transportatorii vor trebui să acorde șoferilor: sporuri, bonusuri, indemnizații de concediu, indemnizații ce țin de competențele și calificările personale ale fiecărui angajat ce sunt prevăzute în statul gazdă.sporuri
Căutați un avocat specializat în dreptul transporturilor care să vă ajute cu întocmirea tuturor documentelor necesare detașării transnaționale?
Căutați un avocat specializat în drept fiscal care să vă reprezinte interesele în fața A.N.A.F. în urma controlului efectuat de către aceasta?
Avocații specializați în dreptul transporturilor și drept fiscal de la SAUCĂ & PARTNERS vă stau la dispoziție pentru orice problemă.