Recent, prin Legea cu nr. 213/2020, au fost aduse modificări însemnate Codului Muncii cu privire la soluționarea conflictelor la locul de muncă, posibilitatea asistării angajatului de către un terț la încheierea sau modificarea contractului individual de mună, precum și introducerea unor aspecte cu privire la cercetarea disciplinară.
- Soluționarea conflictelor de muncă
Până în prezent, legislația muncii nu reglementa posibilitatea părților raportului de muncă să recurgă la conciliere pentru a soluționa conflictele apărute între angajați și angajator. Toate pretențile se soluționau de către instanța judecătorească, cu aplicarea tuturor regulilor de procedura care dictează desfășurarea oricărui proces. Instanțele judecătorești au devenit supraaglomerate în ultima perioadă, fiind sesizate, cel mai des, cu cereri de natură salarială sau cereri de cenzurare a deciziilor de concediere emise de către angajator. Apelarea la concursul instanței de judecată nu este întotdeauna cea mai avantajoasă soluție, timul îndelungat pentru soluționarea unui litigiu, plata experților din dosar, plata cheltuielilor de judecată sunt aspecte pe care părțile, fie ei angajați sau angajaori, nu le iau în considerare atunci când învestesc instanța de judecată cu o acțiue. Nu sunt puține cazuri când părțile ajung la finele procesului într-o situație financiară mult defavorabile celei anterioare începerii procesului.
Abia în prezent, prin Legea cu nr. 213/2020, a fost modificat Codul Muncii prin posibilitatea( iar nu obligația) părților de a soluționa un conflict de muncă printr-o manieră amiabilă. Astfel, a fost introdus un nou articol care prevede că:
„ În vederea promovării soluționării amiabile și cu celeritate a conflictelor individuale de muncă, prin derogare de la prevederile art. 208 din Legea dialogului social nr. 62/2011, republicată, cu modificările și completările ulterioare, la încheierea contractului individual de muncă sau pe parcursul executării acestuia, părțile pot cuprinde în contract o clauză prin care stabilesc că orice conflict individual de muncă se soluționează pe cale amiabilă, prin procedura concilierii”.
Potrivit noii reglementări, prin conciliere se înțelege modalitatea de soluționare amiabilă a conflictelor individuale de muncă, cu ajutorul unui consultant extern specializat în legislația muncii, în condiții de neutralitate, imparțialitate, confidențialitate și având liberul consimțământ al părților.
Conform art. 2311 alin.(4), consultantul extern specializat în legislația muncii poate fi un avocat, un expert în legislația muncii sau un mediator specializat în legislația muncii. Menționăm că onorariul acestui expert va fi suportat de către părți conform înțelegerii acestora.
- Încheierea, modificarea sau negocierea contractului individual de muncă
La negocierea, încheierea sau modificarea contractului individual de muncă ori pe durata concilierii unui conflict individual de muncă, oricare dintre părți poate fi asistată de către un consultant extern specializat în legislația muncii sau de către un reprezentant al sindicatului al cărui membru este, conform propriei opțiuni. Până la această modificare a Codului Muncii exista o prevedere prin care se stipula că cele două părți puteau fi însoțite de terțe persoane, însă nu specifica exact cine puteau fi acele persoane și ce calitate profesională puteau avea.
III. Cercetarea disciplinară
Și în cadrul cercetării disciplinare salariatul va putea fi asistat de către un consultant extern specializat în legislația muncii sau de către un reprezentant al sindicatului din care face parte.
Aveți nevoie de un avocat specializat în dreptul muncii pentru a concilia un conflict individual de muncă? Doriți să vă asigurați de faptul că aveți un contract individual de muncă care îndeplinește toate cerințele de legalitate?
Avocații specializați în dreptul muncii de la SAUCĂ & PARTNERS vă stau la dispoziție pentru orice problemă legată reprezentarea intereselor salariaților în relația cu angajatorul.