Înalta Curte s-a reunit pentru a dezbate o sesizare privind un recurs în interesul legii referitor la interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 13 alin. (2) din O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor. Termenul de prescripție a răspunderii contravenționale pentru contravențiile prevăzute de art. 26 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 50/1991, republicată, constând în executarea, fără autorizație de construire, a unei construcții ce cuprinde toate elementele structurale necesare pentru a fi considerată terminată la data constatării contravenției, curge de la data terminării în fapt a construcției.
Reiterăm Onoratei Instanțe prevederile art. 26 alin.(1) lit. a) din Legea cu nr. 50/1991, care statutează că:
„executarea sau desfiinţarea, totală ori parțială, fără autorizație a lucrărilor prevăzute la art. 3, cu excepția celor menţionate la lit. b), de către investitor şi executant”
În cazul construcțiilor finalizate, data săvârșirii faptei este cea a terminării construcției (care trebuie, de asemenea, menționată expres în procesul-verbal, potrivit art. 17 din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001), acesta fiind momentul de la care începe să curgă termenul de prescripție prevăzut de art. 31 din Legea nr. 50/1991.
Un avocat specializat în dreptul urbanismului poate obține pentru clientul său despăgubiri de la autoritatea locală pentru prejudiciul suferit. Avocatul trebuie să fie parte din echipa cu care colaborați pentru realizarea proiectului dvs., fiind singurul care vă poate ajuta în soluționarea problemelor(deloc puține) care se ivesc încă de la obținerea certificatului de urbanism și până la recepția construcției.
Avocații specializați în dreptul urbanismului de la SAUCĂ & PARTNERS vă stau la dispoziție pentru a veni în ajutorul dumneavoastră.