Angajatorii trebuie sa tina cont si in anul 2020 de modificările legislative apărute in anul 2019 in domeniul relațiilor de munca.
- Salariul minim brut
Si in anul 2020, exista trei tipuri de salarii ce trebuie avute in vedere de către angajator atunci când negociază si încheie un contract de munca:
- salariul minim brut pe tara
- salariul minim brut pentru studii superioare
- salariul minim brut in domeniul construcțiilor
- Concediu de odihna suplimentar
Salariatele care vor să devină mame pot cere un concediu de odihnă suplimentar, daca sunt , sunt nevoite să apeleze la fertilizarea in vitro, pentru a concepe un copil. Acestea pot cere trei zile libere în plus la concediul anual de odihnă care este deja stabilit in Codul Muncii.
- Facilități fiscale în domeniul construcțiilor.
În perioada 2019 – 2028, s-a stabilit că angajatorii din domeniul construcțiilor pot beneficia, dacă îndeplinesc anumite condiții, de facilități fiscale (plătesc la stat taxe reduse pentru salariați).
- Clauza penala in contractul de munca
Înalta Curte de Casație si Justiție a stabilit ca angajatorii nu au voie sa stabilească anticipat un prejudiciu, printr-o clauza pe care sa o introducă in contractul de munca sau in actul adițional la contractul de munca.
Pana la acest moment, angajatorii aveau posibilitatea sa introducă o clauza de plata a unor daune interese evaluate anticipat ce trebuiau sa fie achitate de salariat, daca acesta ar fi încălcat clauza de neconcurenta sau clauza de confidențialitate.
Din momentul apariției Deciziei Înaltei Curți, NU mai este posibila aceasta clauza.
Pe cale de concluzie, angajatorii vor trebuie sa se adreseze instanței de judecata competente pentru obligarea salariaților la plata daunelor-interese pentru prejudiciul cauzat societății, in cazul încălcării clauzei de fidelitate, clauzei de proprietate intelectuala, clauzei de neconcurenta sau clauzei de confidențialitate.
- Valoarea juridica a discuțiilor online ale salariaților
Recent a apărut o decizie a Curții Europene a Drepturilor Omului care stabilește că discuțiile online ale salariaților pot fi folosite în cercetarea disciplinară, în vederea concedierii sau in vederea sancționării disciplinare a salariaților.
Un avocat specializat din cadrul CABINETULUI DE AVOCATURA SAUCA&PARTNERS va poate asista încă de la primele etape, atât in ceea ce privește redactarea contractului individual de munca , a fisei postului, cat si ulterior, la redactarea Regulamentului Intern sau a contractului colectiv de munca.
Este bine sa fii informat in timp real, pentru a evita sau preîntâmpina un litigiu cu salariații sau cu instituțiile statului.