MĂSURILE ASIGURĂTORII DISPUSE DE ORGANUL FISCAL
In timpul inspecției fiscale, organul fiscal poate decide sa instituie masuri asiguratorii, atunci cand considera ca un contribuabil se poate sustrage de la urmărirea fiscala sau atunci cand exista riscul sa isi înstrăineze întreaga avere.
Codul de Procedură Fiscală și Ordinul Ministrului Finanțelor nr. 2346/2016 stabilesc măsurile asigurătorii:
– sechestru asigurător pentru bunuri imobile;
– sechestru asigurător pentru bunuri mobile, inclusiv titluri de valoare şi bunuri mobile necorporale;
– poprirea asigurătorie asupra sumelor datorate debitorului de către terţi;
– poprirea asigurătorie asupra disponibilităţilor băneşti din conturile bancare.
Aceste măsuri se înființează de către organul fiscal, într-o procedură administrativă.
Care este momentul de la care pot fi instituite aceste măsuri?
Codul de Procedură Fiscală reglementează că măsurile asigurătorii pot fi luate chiar înainte de emiterea titlului de creanță ( exemplu: înainte de finalizarea inspecției fiscale, înainte de emiterea deciziei de impunere), inclusiv în cazul efectuării de controale sau al antrenării răspunderii solidare.
Cum se pot contesta aceste măsuri asigurătorii?
Procedura de a contesta decizia organului fiscal prin care au fost dispuse măsurile asigurătorii este reglementată de Legea 554/2004 a contencioslui administrativ în completare cu Codul de Procedură Fiscală.
Contribuabilul depune o acțiune in anularea deciziei de masuri asiguratorii la Tribunal sau la Curtea de Apel.
Acesta poate solicita instanței suspendarea executării efectelor deciziei de instituire a masurilor asiguratorii cu plata unei cauțiuni. Cauza se judeca cu urgenta si cu prioritate.
Drept o condiție de admisibilitate, în acest caz, debitorul este obligat să plătească o cauțiune al cărei cuantum este raportat la valoarea totală a creanței.
În cazul contestării deciziei prin care s-au luat măsuri asigurătorii, plângerea administrativă prealabilă nu mai este necesară, iar acțiunea se depune la instanța competentă într-un termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei.
În cazul în care debitorul dorește să conteste actele prin care organul fiscal duce la îndeplinire măsurile asigurătorii, adică procesul verbal de sechestru, acesta are la dispoziție procedura contestației la executare, ce se judeca la Judecătorie.
Masurile asiguratorii sunt valabile pana la emiterea deciziei de impunere, apoi se transforma in masuri executorii daca sumele nu sunt plătite de către contribuabil.
De cele mai multe ori, instanțele de judecata admit acțiunile de anulare a masurilor asiguratorii, atunci când NU exista probe ca debitorul se va sustrage de la colectarea creanței ce se va stabili prin actul administrativ fiscal definitiv.
Vă aflați în situația în care organul fiscal a dispus anumite măsuri asigurătorii asupra patrimoniului dumneavoastră? Doriți să contestați aceste măsuri? Doriți să fiți reprezentați de avocați cu experiență în domeniul contenciosului fiscal? SAUCĂ & PARTNERS vă stau la dispoziție având in experiența in litigiile de contencios administrativ fiscal, având soluții câștigate.