Deoarece peisajul fiscal din tara noastra este unul mai degraba problematic, mai ales avand in vedere cantitatea mare de acte birocratice ce ingreuneaza mersul firesc al lucrurilor, in ultimii ani a existat un trend, sa zicem asa, in ceea ce priveste somatiile de executare. Astfel, foarte multe persoane fizice primesc somatii de executare si titluri executorii pentru creante foarte vechi ( din anii 2003, 2005 ) sau pentru creante care au fost achitate de multi ani.
Evident, intrebarea care se pune este : de ce ? Avand un impact negativ semnificativ, o astfel de somatie ne poate lua prin surprindere si ne putem trezi pusi in situatii neplacute, fie fata de angajator, fie fata de familie, sau pur si simplu ca si situatie generala.
Raspunsul este unul pe cat de simplu, pe atat de complicat ca si rezolvare : bancile prefera sa cesioneze creantele catre societati de recuperare, care preiau creante prescrise si care incep executarile silite dupa foarte multi ani cu incalcarea prevederilor legale. Astfel de societati de recuperare nu verifica insa cu atentie toate documentele, ajungandu-se la situatii in care executarea silita este nelegala.
Daca va aflati vreodata intr-o astfel de situatie, cand veti primi o somatie de executare, va trebui sa luati legatura urgent cu un avocat specializat care sa va redacteze contestatia la executare in termenul legal. Atentie insa: contestatia la executare se depune in termen de 15 zile de cand primiti actele de la executorul judecatoresc, detaliul critic intr-un asemenea caz.
Daca primiti o somatie de executare pentru o creanta ce izvoraste dintr -un contract de credit din 2005, spre exemplu- deci un caz foarte vechi-, semnata de catre o societate de recuperare creante, va puteti apara imediat bazandu-va pe urmatoarele argumente juridice:
- Sa invocati prescriptia dreptului de a solicita executarea dupa expirarea termenului de 3 ani
- Sa invocati plata debitului, daca l-ati achitat
- Sa invocati ca nu exista clauze de intrerupere a prescriptiei de 3 ani
- Sa aratati judecatorului ca nu ati primit nicio notificare in toata aceasta perioada
- Sa aratati judecatorului ca nu ati primit vreo notificare de cesiune de la societatea de recuperare
Avand toate aceste aspecte in vedere insa, trebuie sa retineti ca fiecare dosar de executare silita este diferit si trebuie analizat in detaliu de catre un avocat specializat , pentru a avea sanse mai mari de castig, iar pentru a inceta executarea silita in sine este important sa formulati contestatie la executare, in timp util.
O greseala iminenta este aceea de a crede ca daca aveti dreptate, totul se va solutiona in timp sau fara probleme. Aceasta gandire este insa una gresita, deoarece in niciun caz situatia nu se rezolva de la sine, ci va trebui sa va aparati drepturile in fata instantei de judecata. Iar cand vine vorba despre o societate de recuperare a creantelor ( KRUK, EOS, INVESTCAPITAL), este important sa retinem ca aceste societati nu tin cont ca sumele pentru care incep executarile silite sunt prescrise, ci merg mai departe cu procedurile de executare.
Prin urmare, consutanta legala este un lucru necesar, iar apelarea la un cabinet specializat de avocatura vine ca si pas normal in aceste cazuri de executare silita nelegala – insa trebuie sa retinem termenul scurt in care puteti apela la un avocat specializat. Sauca&Partners va vine in ajutor in acest domeniu, dispunand de avocati experimentati in domeniul executarilor silite care sunt gata sa va stea la dispozitie si sa rezolve cat mai repede problema, pe cale legala si cat mai minutios cu putinta.