In practica actuala sunt numeroase controale fiscale prin care sa verifica diurna acordata șoferilor pentru deplasările din străinătate.
In ultimul an, am vazut clienți care efectuează transporturi ,in care inspectorii au considerat ca diurna acordata trebuie impozitata, întrucât șoferii stau in străinătate mai mult de 120 zile pe an, nefiind o activitate cu caracter temporar.
In ultima speța, gestionata de avocatii Casei de avocatura , organul fiscal considerat ca sumele acordate de catre societate cu titlu de diurne nu pot fi încadrate la regimul de deductibilitate a contului 625 , ”intrucat angajații societății au prestat activitate in afara teritoriului național, in favoarea utilizatorilor externi unde au fost pusi la dispozitie pentru activități temporare”, ”întrucât angajații au desfășurat munca temporara la dispoziția utilizatorilor ,pe o perioada determinata si exclusiv in afara României,” ca ” salariaților nu li s-a modificat locul de munca prin detașare, ci au fost angajați cu scopul precis de a fi puși la dispoziția unei alte societati”, ca ”fiecare angajat a cunoscut încă de la începutul misiunii de munca ca locul de desfășurare a activității este si la beneficiari din spațiul UE , activitatea urmând a se desfășura pe teritoriul acesteia”.
Spetele sunt complicate si primul pas consta in întocmirea in mod corect a documentelor legale.
Societatea trebuie sa incheie un contract de munca cu loc de munca fix, sediu sau punct de lucru.
Apoi trebuie întocmite acte adiționale de delegare cu respectarea art.18 din Codul Muncii.
Actele adiționale se întocmesc pentru fiecare deplasare a șoferului in străinătate.
Actele adiționale sunt însoțite de ordine de deplasare externa, corect intocmite, cu evidențierea clara a orei si datei plecării si a orei si datei întoarcerii șoferului.
Este important ca societatea sa solicite Formularul A1 si sa sa desfășoare activitate economica si in Romania.
Codul muncii oferă salariaţilor care se deplasează în interes de serviciu dreptul la plata cheltuielilor de transport şi cazare, precum şi la o indemnizaţie de delegare, pentru hrana, transport si pentru a acoperi inconvenientele cauzate de faptul ca isi exercita temporar activitatea in afara locului obisnuit, fiind delegati. Această indemnizaţie, cunoscută sub denumirea de diurnă, se acordă pe zi calendaristică atât pentru deplasările în interiorul ţării, cât şi pentru cele în străinătate, într-un cuantum stabilit expres de lege.
- Conform art. 43 din Codul Muncii :” delegarea reprezintă exercitarea temporară, din dispoziția angajatorului, de către salariat, a unor lucrări sau sarcini corespunzătoare atribuţiilor de serviciu în afara locului sau de muncă”
- Conform art. 44 al. 2 din Legea nr. 53/2003 pe perioada deplasării salariatul are dreptul, pe lângă plata cheltuielilor de transport şi cazare, la o indemnizație de delegare (diurnă), în condiţiile prevăzute de lege sau de contractul colectiv de muncă.
Angajatorul trebuie sa respecte plafonul minim al diurnei așa cum este menționat in H.G nr.518/1995 cu modificările si completările ulterioare, precum si plafonul maxim al diurnei neimpozabil.
Potrivit prevederilor legale , DOAR diurna a cărei valoare depășește 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru salariații din instituțiile publice se supune impozitului pe salarii si se include in baza lunara de calcul a contribuiților sociale obligatorii.
Practic , doar daca se depășește de 2,5 ori nivelul legal stabilit de HG nr 518/1995 , atunci diferența este considerata venit asimilat salariilor si se impozitează ca atare, atât cu impozit de 16 % cat si cu contribuții sociale obligatorii, angajat si angajator.
Din punctul nostru de vedere, daca șoferul este delegat temporar si primește o diurna in valoare de 2,5 din plafonul minim, atunci DIURNA este neimpozabila.
In situația in care sunteti o societate de transport si aveti control fiscal, va recomandam sa luati legatura cu un avocat specializat, care cunoaște atat dreptul muncii, cat si prevederile fiscale aplicabile.
Daca primiti o decizie de impunere si un raport de inspectie fiscala si nu le contestați in 45 zile de la data primirii lor, pierdeți dreptul de a va apăra.