Recent Președintele României a promulgat noua lege a dării în plată după patru ani de intense dezbateri și interpretări. Noua lege are meritul de a aduce noi avantaje pentru persoanele fizice care au încheiat cu băncile un contract de împrumut și care doresc să pună capăt acestui credit bancar prin darea în plată a unui imobil ipotecat în favoarea băncii. Astfel, prin noua lege au fost aduse două criterii alternative privind impreviziunea pe care le vom prezenta mai jos.
Pentru stingerea datoriei izvorâte dintr-un contract de credit prin darea în plată a unui imobil, trebuie îndeplinite cumulativ următoarele condiții:
- Persoana care a încheiat cu banca un contract de credit să aibă calitatea de „consumator”, aceasta reprezentând orice persoană fizică sau grup de persoane fizice constituite în asociații, care acţionează în scopuri din afara activităţii sale comerciale, industriale sau de producţie, artizanale ori liberale” (Codul consumului, OG 21/1992, Legea 193/2000). Se exclude societățile comerciale, persoanele fizice autorizate, practicanții unei profesii liberale chiar dacă unii din aceștia nu sunt comercianți;
- Cuantumul sumei împrumutate, la momentul acordării, nu depăşea echivalentul în lei al al 250.000 euro, sumă calculată la cursul de schimb publicat de către Banca Naţională a României în ziua încheierii contractului de credit;
- Creditul a fost contractat de consumator cu scopul de a achiziţiona, construi, extinde, moderniza, amenaja, reabilita un imobil cu destinaţie de locuinţă sau, indiferent de scopul pentru care a fost contractat, este garantat cu cel puţin un imobil având destinaţia de locuinţă;
- Consumatorul să nu fi fost condamnat printr-o hotărâre definitivă pentru infracţiuni în legătură cu creditul pentru care se solicită aplicarea prezentei legi.
- Este îndeplinită condiţia privind impreviziunea:
- pe durata executării contractului de credit, cursul de schimb valutar, aplicabil în vederea cumpărării monedei creditului, înregistrează la data transmiterii notificării de dare în plată o creştere de peste 52,6% faţă de data încheierii contractului de credit. În vederea calculării procentului de 52,6% se va avea în vedere cursul publicat de Banca Naţională a României la data transmiterii notificării de plată şi cursul de schimb publicat de Banca Naţională a României la data încheierii contractului de credit;
- pe durata executării contractului de credit, obligaţia de plată lunară înregistrează o creştere de peste 50% ca urmare a majorării ratei de dobândă variabilă.
Notificarea de dare în plată
Stingerea obligației izvorâte dintr-un credit bancar prin darea în plată a unui imobil ipotecat în favoarea băncii implică și o procedură prealabilă prin care consumatorul încunoștințează banca despre intenția sa. Prin această cerere adresată bancii, consumatorul informează banca că îndeplinește toate condițiile impuse de lege.
Trebuie menționat că în termen de 10 zile de la primirea notificării, banca se poate adresa instanțelor judecătorești pentru a contesta condițiile de admisibilitate invocate de către debitor. Dacă instanța va respinge acțiunea băncii și îi va da dreptate consumatorului, banca va trebui să se prezinte la un notar public pentru a face demersurile transferului de proprietate asupra imobilului. Dacă reprezentantul băncii refuză să se prezinte la notar, consumatorul poate sesiza instanța judecătorească prin care să-i solicite o hotărâre prin care să se constate stingerea obligaţiilor născute din contractul de credit ipotecar şi să se transmită dreptul de proprietate către creditor.
Doriți să puneți capăt unui contract de credit cu banca prin dare în plată? Sunteți în căutarea unui avocat specializat în drept bancar si in proceduri de executare silita pentru a vă ajuta în această procedură complexă? Avocații de la SAUCĂ & PARTNERS vă stau la dispoziție pentru orice problemă izvorâtă din relația dvs. cu banca.