CONTESTAREA CLAUZELOR ABUZIVE ATUNCI CÂND CONTRACTUL DE CREDIT BANCAR A ÎNCETAT
Printr-o Hotărâre pronunțată recent, Curtea de Justiție a Uniunii Europene( C.J.U.E.) a decis că instanțele de judecată din România pot constata oricând caracterul abuziv al unor clauze contractuale din contractele de credit bancar, iar consumatorii sunt îndreptățiți să solicite restituirea comisioanelor plătite în baza acestor clauze contractuale, chiar dacă contractul de credit bancar a încetat.
C.J.U.E. a statuat că:
„ potrivit jurisprudenței Curții, protecția pe care Directiva 93/13 o asigură consumatorilor se opune unei reglementări interne care interzice instanței naționale, la expirarea unui termen de decădere, să invoce caracterul abuziv al unei clauze introduse într‑un contract încheiat între un profesionist și un consumator (Hotărârea din 21 noiembrie 2002, Cofidis, C‑473/00, EU:C:2002:705, punctul 38)”; cu alte cuvinte nu ar trebui sa existe un termen de prescriptie pentru invocarea caracterului abuziv al unei clauze contractuale.
Grație faptului că legislația Uniunii Europene primează asupra legislației naționale, statele membre au obligația de a asigura un cadru normativ astfel încât normele Uniunii Europene să poată fi aplicate cu prioritate.
De asemenea, practica instanțelor de judecată din România a urmat de ceva timp direcția dictată de Curtea de la Luxembourg, în sensul că: într-un litigiu câștigat în fața Judecătoriei Timișoara de către un consumator reprezentat de avocații echipei noastre împotriva Garanti Bank, s-a solicitat instanței judecătorești constatarea caracterului abuziv al clauzei privind comisionul lunar de administrare, constatarea nulității absolute a acestei clauze și repunerea părților în situația anterioară prin restituirea comisionului plătit în mod abuziv. Între consumator și bancă s-a încheiat un contract de credit bancar în anul 2008 care s-a rambursat anticipat în anul 2013. Banca a susținut în cadrul procesului că nulitate absolută se poate constata de către instanța judecătorească doar cât timp acest contract este în ființă. Instanța reține că modul de calcul al comisionului de administrare 0,175% din soldul creditului fiind de natură să afecteze echilibrul contractual. Instanța judecătorească a reiterat prevederile Deciziei Î.C.C.J. care a statuat că, în cazul constatării nulității absolute a unei clauze contractuale, se naște și obligația de restituire ceea ce s-a prestat în temeiul acesteia, nulitatea absolută producând efecte retroactive de la data încheierii contractului, sumele achitate în baza unor clauze contractuale declarate abuzive de instanța fiind considerate ca nedatorate. Instanța de judecată a îmbrățișat opinia reclamantului care a susținut că domeniul nulității absolute este de ordine publică și acesta poate fi invocat oricând, chiar dacă contractul de credit a fost rambursat anticipat.
Căutați un avocat specializat în domeniul clauzelor abuzive care să vă reprezinte interesele în fața instanțelor de judecată împotriva băncilor? Doriți să contestați anumite clauze în baza cărora ați plătit un comision de administrare?
Avocații specializați în drept bancar de la SAUCĂ & PARTNERS vă pot oferi cele mai bune soluții juridice pentru problemele dumneavoastră.