Ce să alegeți pentru afacerea dumneavoastră:
Certificat de Forță Majoră sau Certificat de Stare de Urgență?
Criza din ultimele zile provocată de virusul Covid-19 a dus economia românească într-o degringoladă totală, foarte multe firme regăsindu-se în postura de a nu-și putea onora obligațiile contractuale din cauza lipsei veniturilor. Pentru a veni în sprijinul mediului de afaceri, autoritățile pot emite, la solicitarea societăților interesate, două tipuri de documente care să le ajute în gestionarea activității, mai exact: Camerele de Comerț pot elibera un Certificat de Forță Majoră, iar Ministerul Economiei eliberează Certificatul de Stare de Urgență. În rândurile ce urmează vom prezenta o succintă descriere a celor două documente:
Certificatul de Forță Majoră eliberat de către Camerele de Comerț
Este un document justificativ care ajută partea dintr-un raport jurdic contractual, în care aceasta are calitatea de debitor, în privința invocării stării de forță majoră. Preconizăm că multe societăți vor invoca forța majoră drept cauză de exonerare a obligațiilor contractuale, dar forța majoră nu este ușor de dovedit.
În ciuda faptului că mulți comercianți ar fi tentați să invoce forța majoră, pentru că ei se gândesc că pandemia de coronavirus afectează toate sectoarele economiei, autoritățile sunt mai precaute( pe bună dreptate) în privința eliberării unor astfel de documente. Este obligatoriu ca forța majoră să fie analizată de la caz la caz. ( ca să oferim un exemplu cât mai relevant: societățile care activează în domeniul horeca sunt cele mai afectate și sunt îndreptățile să invoce forța majoră pentru neexecutarea contractelor, iar companiile care activează în domeniul producerii de dezinfectanți ar trebui privite cu atenție de către autorități când solicită un asemenea document).
Certificatul de forță majoră nu este folositor doar în raporturile cu particularii, el poae fi folosit și în fața instanței de judecată. Știm cât este de reticentă instanța atunci când trebuie să exonereze un debitor de la executarea obligațiilor contractuale pe motivul forței majore; un document justificativ emis de o autoritate abilitată ( Camera de Comerț) poate înclina balanța în favoarea dumneavoastră.
Vă atragem atenția că acest certificat se eliberează doar dacă în contractele pe care nu le puteți onora aveți inclusă o clauză de forță majoră.
De ce aveți nevoie pentru a obține Certificatul de Forță Majoră?
- În primul rând, solicitarea de avizare a existenței cauzei de forță majoră, împreună cu contractul ce stă la baza relației comerciale a părților
- Solicitarea trebuie să cuprindă prezentarea faptică şi detaliată a evenimentului, a consecinţelor acestora în relaţia cu partenerul contractual şi argumente juridice că evenimentul invocat reprezintă forţă majoră.
- Pe lângă acestea, mai trebuie să depuneți atestări de la organele, autorităţile şi instituţiile abilitate, de la caz la caz (altele decât Camera de Comerţ şi Industrie a României), privind existenţa şi efectele evenimentului invocate, spre pildă Ordonanța Militară privind suspendarea activităților restaurantelor, Decretul privind instituirea stării de urgență
- notificări adresate partenerului contractual în legătură cu apariția evenimentului invocat şi efectele sale asupra derulării operațiunilor contractuale.
- O taxă în cuantum de 500 de euro, echivalentul în lei.
Certificatul de Stare de Urgență eliberat de către Ministerul Economiei
Nu toate societățile comerciale pot invoca drept cauză a neexecutării obligațiilor contractuale forța majoră, fiindcă, chiar dacă întâmpină dificultăți în această perioadă, activitatea lor nu a fost complet sistată. Legiuitorul român a creat și alte instituții juridice pe care societățile comerciale le pot invoca atunci când întâmpină dificultăți în ceea ce privește executarea obligațiilor contractuale.
Impreviziunea este o excepție de la forța obligatorie a contractelor prin care se înțelege că executarea obligațiilor unei părți dintr-un contract este vădit oneroasă, din cauza intervenirii unor evenimente care nu puteau fi prevăzute la încheierea contractului. În baza acestei instituții, instanța poate să adapteze contractul sau chiar să-l anuleze.
Obținerea unui Certificat de Stare de Urgență poate cântări foarte mult atât în legătură cu partenerii contractuali, cât și în fața instanței de judecată.
Documentele necesare obținerii Certificatului de Stare de Urgență:
- Datele de identificare ale operatorului economic, datele de contact ale acestuia, motivul solicitării Certificatului de Situație de Urgență, justificarea nevoii acestuia, precum și date referitoare la situațiile financiare
- documente justificative pentru situațiile descrise, după cum urmează: Certificatul Unic de Înregistrare, CI Administrator, balanță contabilă certificată, pe luna în care s-a observat o scădere a încasărilor cu un procent de minim 40% față de perioada similară a anului precedent solicitării, împreună cu balanța contabilă la care face referire în raportare
Menționăm că domenile exigibile pentru obținerea Certificatului de Stare de Urgență sunt: transport, turism, horeca, organizări de evenimente, publicitate, învățământ privat și activități adiacente, industria confecțiilor, încălțămintei și pielăriei, servicii destinate populației
Nu știți care document este mai bun un pentru afacerea dumneavoastră? Întâmpinați dificultăți în privința obținerii vreunui certificat? Avocații specializați de la SAUCA & PARTNERS sunt la dispoziția dumneavoastră și vă pot ajuta în orice demers.