De multe ori , organul de inspecție fiscala a procedat la recalcularea bazei impozabile in ceea ce privește Taxa pe valoare adăugată , solicitând contribuabilului documente justificative suplimentare pe lângă factura fiscala in original care sa conțină codul valabil de TVA.
De exemplu se solicita, contractul, raport de activitate, deviz de lucrări pentru deducerea TVA , deși aceste documente erau solicitate in mod expres de legislația fiscala la Capitolul de impozit pe profit.
Pe rolul instanțelor de judecata , au existat multe litigii fiscale unde s-a invocat faptul ca un contribuabil NU trebuie sa prezinte in mod obligatoriu alte documente suplimentare pentru a beneficia de deducere TVA înafara de factura fiscala.
Decizia CJUE data in cauza C‑430/19 clarifica situatia.
conform aceste Decizii , deducerea TVA-ului trebuie permisă în baza unei simple facturi, dacă organul fiscal nu are dovezi concrete, efective, că este vorba de operațiuni fictive.
Practic, în acest fel s-a stabilit că este excesiv din partea Fiscului să ceară și alte documente justificative în afară de factură, pentru a beneficia de deducere.
Hotărârea CJUE, dată azi în cauza C‑430/19, este obligatorie pentru toate instanțele din UE care se confruntă cu situații similare, deci inclusiv pentru România.
Aceasta decizie este importanta atât pentru latura fiscala cat si pentru latura penala.
Aspectele legate de refuzul organului de inspecție fiscala de a acorda dreptul de deducere TVA in lipsa unor documente justificative cerute expres, au facut obiectul litigiilor de drept fiscal, parerile instantei de judecata fiind împărțite.
Având o experiența de peste 13 ani in litigiile fiscale, SAUCA & PARTNERS, avocați Timisoara, va sta la dispoziție pentru orice detalii .
Sfatul unui profesionist contează încă din momentul in care primiți avizul de inspecție fiscala.